Doordrukken van Amnestie heeft ook economische gevolgen

De Amnestiewet heeft onmiskenbaar ingrijpende gevolgen voor land en volk van Suriname en dient vanuit  verschillende invalshoeken en ook integraal belicht te worden :
1. Juridisch –technisch
2. Politiek- bestuurlijk
3. Sociaal –maatschappelijk
4. Financieel-economisch
5. Moreel-ethisch
De indieners van de amnestiewet hebben in feite de knuppel in het hoenderhok geworpen en een zoveelste kloof bewerkstelligd tussen pro en contra. Er zijn hierdoor splijtzwammen gecreëerd. De polarisering is funest voor het gevoel van welbevinden en voor  de optimale beleving van de gezamenlijke verbondenheid. De samenleving had zich reeds verzoend c.q. berust  met het gegeven van een strafproces . Uiteindelijk heeft de samenleving geaccepteerd dat het 8 december strafproces zijn beloop zou hebben. Dit lang proces van acceptatie is voorafgegaan aan moedig en standvastig verweer van politiek en anderszins verantwoordelijken tegen openlijke en verholen bedreigingen. Er zijn tijden geweest, waarbij de herdenking van de 8 decemberslachtoffers niet zonder risico verliepen en met argusogen werd gadegeslagen door verdachten en daaraan gelieerde groepen.
De gewone man  ligt kennelijk niet wakker van de amnestiekwestie . Die is meer geïnteresseerd in overleven. Die is bezig met zijn primaire levensonderhoud. De prijzen zijn substantieel gestegen en velen dreigen onder een onaanvaardbaar bestaansminimum te geraken. Dit steekt des te meer, want de exportinkomsten uit onze minerale hulpbronnen zoals goud en aardolie zijn nog nooit zo hoog geweest. Een samenhangend pakket van economische, fiscale en sociale maatregelen om de bestaande noden te lenigen, blijven vooralsnog uit. Het koppig doordrukken van de initiatiefwet heeft ontegenzeggelijk negatieve economische gevolgen. De kwetsbare groepen zijn hieraan als eersten blootgesteld, althans zij zullen de financieel-economische “klappen” het hardst voelen.
De internationale gemeenschap volgt de ontwikkelingen met grote bezorgdheid. Suriname is lid van verschillende mensenrechtenorganisaties die onomwonden kritiek hebben geuit op de inbreuk op een onafhankelijke rechtsgang. Voor moord en misdaden tegen de menselijkheid bestaat er hoegenaamd geen rechtvaardiging. Er is daarom ook geen begrip voor initiatieven voor amnestieverlening voor dergelijke misdaden; zeker terwijl het strafproces nog gaande is. Ambassadeurs uit invloedrijke landen hebben een niet mis te verstaan signaal afgegeven. Zal dit zonder gevolgen blijven? Wij moeten ernstig rekening houden met verscherpte consulaire maatregelen van tot nog toe bevriende naties, waarmee het reizend publiek zal worden geconfronteerd, die een vrij verkeer van personen, laat staan van goederen, zal belemmeren.
Er staan in Suriname grote investeringen voor de deur. Het goudbedrijf Newmont staat klaar om gigantische investeringen te plegen in onderzoek, exploratie en infrastructuur. De uitbreidingsinvesteringen van IamGold bieden nu nog goede economische vooruitzichten. De werkgelegenheid zal toenemen en de spin-off effecten die van al deze activiteiten worden verwacht bieden gunstige perspectieven. De kaolien productie is afhankelijk van fondsen die thans gezocht worden op de internationale kapitaalmarkt. De toerismesector kan goede tijden doormaken en heeft de potentie om een aanzienlijke bijdrage te leveren aan het Bruto Binnenlands Product ( BBP). Wij hebben behoefte aan politieke stabiliteit en maatschappelijke rust. Aanname van de amnestiewet zal leiden tot imagoverlies en het verspelen van de moeizaam verworven internationale ‘credibility’. Wij kunnen ons niet permitteren dat de voorgenomen investeringen worden getemporiseerd, laat staan afgeblazen. De geprojecteerde staatsinkomsten zijn hard nodig om een belangrijk deel van de sociale zorg , gezondheidszorg en het onderwijs van onze kinderen te financieren. Bovendien heeft de regering de verplichting om investeringen te plegen in duurzame hernieuwbare (renewable resources) industrieën.
Als deze amnestiewet wordt aangenomen, zullen de te verwachten nadelige economische gevolgen de laagste inkomensgroepen, de senioren burgers en andere kwetsbare groepen in de samenleving zwaar treffen.  Kortom, de kwaliteit van het bestaan dreigt danig aangetast te worden en het totale volk zal daarvan de wrange vruchten plukken.
Amnestie is geen ver van mijn bed show!
Ivan Fernald

error: Kopiëren mag niet!