Vier Hindostanen in NDP-hoofdbestuur

Het lijkt alsof de ondervertegenwoordiging van Hindostanen in de NDP haar parten speelt. In het hoofdbestuur van de paarse partij zitten er vier Hindostanen. Procentueel komt dat neer op ongeveer 24%.  Het gaat om de heren Rabinder Kali en Sanjay Sardjoe (Wanica), Rabiesingh Lachman (Commewijne) en Rachied Doekhie (Nickerie).
Niet lang na de verkiezingen merkte de oppositie op dat de NDP, die een aantal van haar zetels aan Hindostanen had te danken, slechts met 1 Hindostaanse minister in de regering vertegenwoordigd was. Die opmerking zorgde voor tumult. Na het vertrek van ex- minister Wonnie Boedhoe zat geen enkele Hindostaan in de regering. De oppositie zei dat die regering geen weerspiegeling is van de samenleving.
Wie de verkiezingsresultaten echter op een rij zet, komt tot andere bevindingen. De kritiek van de oppositie is in feite onterecht geweest.  De Megacombinatie  behaalde tijdens de laatste verkiezingen 95.492 stemmen.  Als de stemmen die naar kandidaten van de andere partijen die in de Megacombinatie zaten, worden afgetrokken, blijkt dat de NDP alleen 87.358 stemmen landelijk heeft gehaald
Een telling van de Hindostaanse stemmen* leert dat de afgelopen verkiezing 24.320 Hindostanen op de NDP hebben gestemd. Dat is gelijk aan 28% van het aantal stemmen.
De partij van president Desi Bouterse eindigde op 17 zetels. Van die 17 assembleeleden zijn 6 van Hindostaanse komaf. Dat is 35%. Het komt erop neer dat de Hindostaan in de NDP, in DNA beter vertegenwoordigd zijn dan zijn aandeel in de verkiezingen.
De kritiek van de oppositie is deels terecht en deels onterecht. De Hindostaan is daadwerkelijk heel slecht vertegenwoordigd in de regering.  In DNA zijn ze juist oververtegenwoordigd. Een ander argument is dat DNA een weerspiegeling is van de samenleving. De regering wordt echter niet gekozen door het volk, waardoor die niet altijd een weerspiegeling hoeft te zijn van het volk. Echter is het wel wenselijk dat dit het geval is.
De NDP heeft afgelopen zaterdag een nieuw hoofdbestuur gekozen. Zoals verwacht, is Bouterse opnieuw gekozen tot voorzitter van de paarse partij. Tijdens zijn voorzittersspeech gaf hij het bestuur een onvoldoende.
 *Bij deze telling zijn stemmen die naar de Hindostaanse kandidaten van de NDP zijn gegaan, geteld.  Uiteraard is dit niet een correct gegeven, daar het best mogelijk is dat er niet uitsluitend etnisch gestemd is. De cijfers zijn daarom indicatief.

error: Kopiëren mag niet!