Militair veroordeeld tot 4 jaar wegens moord

De Krijgsraad heeft de militair Ricky S. gisteren tot 4 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens doodslag. De verdachte heeft opzettelijk op 4 februari 2011 inspecteur Jerry Roy Pengel (50 jaar) van het leven beroofd. Hij heeft hem slagen toegebracht met een metalen pijp en als gevolg van de opgelopen letsels kwam het slachtoffer te overlijden. Het ontzielde lichaam werd door een voorbijganger ontdekt op zaterdag 5 februari. Deze schakelde de politie in. Het bebloed lijk werd langs de Meursweg aangetroffen. De patholoog constateerde dat er twee fatale slagen op het hoofd waren toegebracht. Ricky verklaarde evenwel dat hij slechts een keer had geslagen. De aanleiding van dit alles was dat de inspecteur seks met de verdachte wilde bedrijven. Daar was de verdachte niet van gediend. Op die bewuste dag belde de inspecteur de verdachte tot 8 keren toe. Dit werd via een uitdraai van de telecomprovider achterhaald. Het contact tussen de verdachte en het slachtoffer was begonnen bij de aanvraag van een verklaring voor goed gedrag.  In 2010 had de verdachte die verklaring nodig om in het leger te kunnen toetreden. Deze verklaring werd door de inspecteur van politie geregeld. De vader van Ricky had het contact met de inspecteur gelegd. Nadien was er geen contact meer, totdat de verdachte de inspecteur ergens in een cyber café ontmoette.
Op 4 februari belde Pengel naar de verdachte met de mededeling dat hij dringend thuis bij hem moest komen. Daar aangekomen, vroeg de inspecteur aan de verdachte om ergens met hem te gaan. Ricky stemde toe en ze reden weg. Op een afgelegen plek, bij een mast,  stelde de inspecteur aan de verdachte voor om seks met hem te hebben. Dit werd geweigerd. De inspecteur bood hem in ruil voor seks ook geld aan. Uiteindelijk bedreigde de inspecteur hem met de dood. De verdachte kreeg op een bepaald moment het vermoeden dat de inspecteur zijn wapen tevoorschijn zou halen. Hij pakte daarom een metalen staaf uit de kofferbak van het voertuig en sloeg daarmee op het hoofd van het slachtoffer. Volgens de Krijgsraad was er op dat moment geen angst meer. Het was dus ook niet nodig om meer slagen toe te brengen. De raadslieden Lygia Palmburg en Clive Lachman beriepen zich op noodweer. De Krijgsraad verwierp dit verweer. Na het gebeurde is de verdachte teruggegaan naar de woning van de inspecteur. Hij heeft de woning overhoop gehaald. Dit, om het erop te doen lijken alsof er een beroving was gepleegd. Maar volgens de Krijgsraad waren er nog andere mogelijkheden. Het gedrag van de verdachte werd als disproportioneel betiteld door de Krijgsraad.
De auditeur- militair had 10 jaar tegen de verdachte geëist. De Krijgsraad hield rekening met alle omstandigheid en de leeftijd van de verdachte. Hij is 21 jaar oud. De Krijgsraad week af van de eis en legde een mildere straf van 4 jaar met aftrek aan de verdachte.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!