Lage opkoopprijs door uitspraak rijstcoördinator

Surinaamse padieboeren hebben ondanks de dalende prijs van rijst op de wereldmarkt een redelijke prijs van SRD 75 gehad voor hun padie. Dit zeggen opkopers en rijstverwerkers aan Dagblad Suriname. Penningmeester G. Birdja van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA) spreekt dit tegen. De SRD 75 was bij het begin van de oogst gegeven, maar viel enkele dagen daarna terug naar SRD 70, een prijs waarmee boeren momenteel grote inkomsten derven. De terugval in prijs heeft te maken met de uitspraak over de richtprijs van SRD 72 per baal  van rijstcoördinator Badrisein Sital. De boeren zijn nog steeds woest over deze uitspraak, die hun productie genekt heeft. Ze hadden voor de oogst een calculatie gemaakt van SRD 75 per baal, waarmee ze uit de kosten konden komen. De opkopers boden ook die prijs. Nadat de richtprijs bekend werd, hebben de opkopers de prijs van SRD 75 teruggebracht naar bijna SRD 70, zegt Birdja. Met deze prijs kunnen de boeren onmogelijk 35000 hectaren inzaaien het volgend seizoen, zegt de SPBA-topper.
Een opkoper zegt dat de opkoopprijs van tussen de SRD 72 en SRD 75 per baal gunstig is, daar er geruime tijd een prijsdaling is van rijst op de regionale en internationale markt. Exporteurs die bij hem opkopen, zetten het grootste deel van de rijst af  op Jamaica. De prijs op het Caribische markt is gedropt naar US$ 475 per ton witte rijst. Vóór de daling bedroeg de prijs US$ 540. De daling heeft volgens  de opkoper te maken met de overproductie van rijst door Thaise en Vietnamese rijstproducenten.   De lage kostprijs van deze Aziatische producenten compenseert met de hoge vrachtkosten, waardoor de rijst uit het verre Oosten toch nog kan concurreren met de Surinaamse rijst uit de regio.
Rijstverwerker Faik Ataoellah van Nick Rice die de rijst lokaal afzet, zegt dat de prijs al geruime tijd op één niveau is. Hij is ook van mening dat met de huidige marktomstandigheden de opkoopprijs redelijk is. Met een prijs van US$ 690 per ton kunnen de rijstverwerkers nog breakeven draaien. Als de daling van de wereldmarktprijs zich voortzet, kan de situatie echter gaan veranderen. Want dan zullen de exporteurs genoodzaakt zijn hun rijst af te zetten op de lokale markt. De concurrentie op de binnenlandse  markt tussen de lokale rijstverkopers en de exporteurs zal een verdere daling van de verkoopprijs van rijst tot gevolg hebben.

error: Kopiëren mag niet!