DE HERVERKIEZING VAN PRESIDENT OBAMA De zesde Summit of the America’s (april 2012); deel 4 Kriesnadath Nandoe

De zesde Summit of the America’s (Colombia).
De ontwikkelingen na de vijfde Summit of the America’s in Port of Spain doen de vraag rijzen wat de input zal zijn van de regering van President Obama met betrekking tot zijn deelname aan de zesde Summit of the America’s die binnenkort in Cartagena da Indias zal worden gehouden.
De Summit vindt plaats op 14 en 15 april 2012 met als thema “connecting the America’s” Partners for Prosperity. De President staat voor een moeilijke herverkiezing in november 2012 en het is moeilijk denkbaar dat hij harde toezeggingen kan doen met betrekking tot kwesties die reeds tijdens de Vijfde Summit aan de orde zijn geweest. Deze betreffen onder meer de opheffing van embargo tegen Cuba, hervorming van de immigratie wetgeving en verandering van de wet over wapenhandel. Dit vanwege het feit dat “bipartisan support niet mogelijk zal zijn in een sterk gepolariseerde verkiezingsjaar.
Tijdens de Summit zal de President zeker wijzen op initiatieven de regio rakende, die door zijn Regering zijn genomen zoals: 9)
-         Bestrijding van criminele organisaties en illegale wapenhandel waarvoor
$ 600 miljoen beschikbaar is gesteld.
-         $ 10 miljard voor drugstreatment and prevention
-         $ 124 miljoen ten behoeve van de Caribbean Basin Security
-         Militaire en humanitaire samenwerking tussen de Verenigde Staten, Colombia en Canada
-         Partnership met Brazilië, Chili Costa Rica, Colombia, El Salvador en Peru op het gebied van energie en klimaat (ECPA)
-         Verhoging kapitaal Inter American Development Bank
-         Kwijtschelding schuld van Haiti aan Internationale Financierings Instituten

In tegenstelling tot de jaren tachtig is, dankzij een goed macro economisch beleid een gemiddelde groei van 5 procent in de regio bereikt en kon de mondiale financiële crisis, op enkele uitzonderingen na, goed worden doorstaan. In het algemeen kan worden gesteld dat in de LAC regio sprake is van een “new thinking” die zoveel mogelijk gecombineerd wordt met “market friendly policies with a much more ambitious social agenda”. Volgens een recente publicatie 10) wordt verwacht dat in 2020 ruim 60 miljoen mensen tot de middenklasse  zullen behoren.  De LAC markt blijft nog steeds aantrekkelijk voor de Verenigde Staten.
“ The Latin American consumer market is by no means irrelevant for companies of the United States. The regions gdp  is $ 4.2 trillion roughly 84 percent of China’s $ 5 trillion. With only 40 percent of China’s population. Latin America’s average percapita income is twice that of China’s” 11).
Ondanks de goede ontwikkelingen en vooruitzichten staat de regio nog steeds voor grote uitdagingen zoals op het gebied van Sociale ontwikkeling.
In verschillende  landen is het aantal arme mensen met miljoenen terug gebracht middels uitvoering van speciale programma’s. Dit is echter niet voldoende! Er wordt regelmatig verband gelegd tussen de hoge criminaliteit in verschillende landen en het armoede vraagstuk.
Verwacht wordt dat nu de economische ontwikkeling zich gunstig ontwikkelt met voortvarendheid zal worden gewerkt aan de verdere uitbanning van armoede, verbetering van gezondheids- en onderwijsdiensten en de hervorming van het belastingsstelsel.
De zesde Summit of the America’s in Colombia zal, naar wordt verwacht in het teken staan van de veranderingen die in de laatste decennia in de LAC regio zich hebben voorgedaan . Waarnemers 12) stellen dat de Verenigde Staten niet meer voor de gehele regio een beleid dient te ontwikkelen zoals enige tijd geleden met de Alliance for Progress werd beoogd. Eerder zal de Verenigde Staten verschillende strategieën in overweging dienen te nemen voor bv.:

  1. Brazilië en Mexico, die samen tweederde van de bevolking, oppervlakte en

economie uitmaken en uit strategisch politieke overwegingen een grote rol zullen blijven spelen.
Brazilië heeft een van de grootste economieën in de wereld en  naast regionale speler neemt dit land in mondiaal verband ( BRICS, IBSA, G 20 ) een niet te verwaarlozen positie in. Mexico heeft economische, demografische en culturele belangen met de Verenigde Staten. 80 % van Mexico’s handel is met de Verenigde Staten en is lid van NAFTA.

  1. Centraal America en het Caraibisch gebied, vanwege handel, immigratie en criminaliteit.
  2. Colombia, Chili, Peru en Mexico. Deze groep vormt de Latin American

Pacific Rim, die op 4 juni 2012 zal worden geproclameerd. Volgens de Colombiaanse Minister van Handel, Industrie en Toerisme zal deze groep “the most ambitious of all Latin American trade integration blocs worden.

  1. Andere Latijns Amerikaanse landen vanwege handel, bestrijding van misdaad en immigratie. ( wordt vervolgd op vrijdag 30 maart ).

 
Noten:
9.The White House        –    Speech President Obama, Cairo June 4, 2009
10.The White House      -   Speech President Obama, Accra – 11 juli 2009

  1. New York Times            –    Justices to hear health care, case as race heats up

14-11-2011

  1. Time Magazine              -   Tony Karon, The Iraq war weakened the US in the

Middle East

error: Kopiëren mag niet!