‘Vergissing op commissariaat’

In de strafzaak tegen ex-districtscommissaris (dc) Bhagwatpersad Shankar en zijn 6 ambtenaren zijn er afgelopen woensdag 4 getuigen gehoord. Aan de burgervader en zijn medeverdachten worden fraude en knevelarij verweten. Op de zitting werden twee aannemers,  J. en G.,  adjunct districtssecretaris G. en de bestuursopzichter D. gedagvaard.
Nadat de adjunct districtssecretaris G. was gehoord, achtte rechter Alida Johanns het verhoor van bestuursopzichter D. niet meer nodig. De rechter had al voldoende informatie van G. ingewonnen.  De getuigen hebben elk verklaard wat zich tijdens het proces  van de uitvoering heeft voorgedaan. De verklaringen kwamen overeen met al hetgeen de getuige deskundige  Bas Ahmadali naar voren had gebracht. De aannemers waren bekend met de directiegelden. De gelden zijn bij deze projecten op dezelfde manier besteed zoals dat bij de overige projecten aan toe was gegaan. Het gaat in deze om bestekvoorwaarden. De uitgave genoteerd als directiepost is daarvan een onderdeel.  “Je kan niet zeggen dat directiegeld achteraf is opgebracht of achteraf op eigen gezag is aangevraagd of als een maatregel gezien moet worden die persoonlijk getroffen is”, gaf Shankar aan Dagblad Suriname te kennen.
De advocaten Irvin Kanhai en Frank Truideman vroegen de getuigen of zij onder dwang hebben gestort, dat er enige dwang op hen is uitgeoefend of dat zij  het gevoel hebben dat er rancuneus tegen hen is opgetreden. De getuigen hebben duidelijk aangegeven dat de politie in een bepaalde richting met hun is gegaan. De aannemer G. verklaarde dat hij 5 keren werd opgebracht door de politie. De politie vroeg hem hoeveel steekpenningen hij had betaald. G. beweerde dat er geen sprake is geweest van steekpenningen en hij betaalt die ook niet. Hij verklaarde dat er voor een project wordt ingeschreven en als het werk aan hem wordt gegund, moet hij conform de gestelde voorwaarden  het werk uitvoeren. De directiepost is een van die voorwaarden  waar hij geen enkele moeite mee heeft gehad. “Er was wel een misverstand ontstaan door een fout vanuit het commissariaat in het bestek over een bepaald bedrag. Die fout is naderhand gecorrigeerd. G. heeft zijn kwitantie getoond waarop het gecorrigeerd bedrag staat vermeld. Daar wilde de politie hem pakken van hoe zulks mogelijk kan zijn”, aldus Shankar.  G. benadrukte dat het een vergissing is geweest op het commissariaat die direct is gecorrigeerd. Het bedrag dat in eerste instantie was vermeld, is niet gestort. Het gecorrigeerde bedrag was uiteindelijk gestort. “Dit was de verwarring waardoor er een sfeer werd gecreëerd van mogelijke knevelarij en verduistering”, zegt Shankar aan Dagblad Suriname. De zaak staat nu voor verdachtenverhoor. De verdachten zijn eerder op vrije voeten gesteld. Zij werden aangezegd om op de zitting van woensdag 16 mei 2012 aanwezig te zijn.
Saskia Bandhan    

error: Kopiëren mag niet!