Bouworganisatie in Suriname moet anders

Tijdens de thema-avond “Ik ben opgelicht door mijn aannemer” onlangs in Tori Oso te Paramaribo, is gebleken dat er grote behoefte bestaat om de oplichtpraktijken van aannemers aan te pakken. De ruim 75 aanwezigen – waarvan leeuwendeel gedupeerden – wisselden met elkaar van gedachten hoe deze oplichtpraktijken van malafide aannemers aan te pakken. De aanwezige bouwdeskundigen en dienstverlenende (bouw)instanties willen samen met de organisatie van Asadeso dit probleem aanpakken. Vooral de ontbrekende bescherming van de overheid (Justitie en Politie en het ministerie van Openbare Werken) ervaren de gedupeerden als helemaal niet prettig. “Je bent als het ware overgeleverd aan deze groep van oplichters, want je bent een leek en gaat op goed vertrouwen met zo’n man in zee”, aldus een deelneemster.
De bouwdeskundigen hebben er op gewezen dat de opdrachtgever altijd zelf eerst een gedegen onderzoek moet plegen, alvorens met een aannemer in zee te gaan. Er werden diverse praktische tips aangedragen die varieerden van het maken van een wekelijks overlegmoment met de aannemer tijdens de bouw tot aan een constante budgetcontrole. De bouwsector in Suriname heeft een enorme economische dynamiek, vooral bij de middenstand/ de gewone man en vrouw. Dit heeft ertoe geleid dat binnen deze sector een maatschappelijk draagvlak (politiek, overheid, bouworganisaties, opdrachtgevers, leveranciers) is ontstaan. Wanneer de problemen ontstaan, blijkt het draagvlak een nadelige uitwerking te hebben voor de opdrachtgevers c.q. gedupeerden. De overheid laat het afweten en bemoeit zich niet mee, de leverancier wil geen verantwoordelijkheid dragen voor de slechte geleverde  bouwmaterialen, de aannemer die slecht werk heeft geleverd, gaat met het geld ervandoor. En de politieke partijen (lees politici) stellen geen vragen in De Nationale Assemblee over deze vorm van oplichterij. De politici ondernemen ook geen acties. Terwijl het allemaal gaat om burgers van het land en buitenlanders, die een investering plegen met eigen kapitaal in dit mooie Sranan.
Deze burgers van het land en buitenlanders binnen de bouwsector nemen nu  hun verantwoordelijkheid en gaan zich organiseren.
Een bouw-denk-doe-tank is tijdens deze thema-avond opgericht en zal zich onder auspiciën
van Asadeso en @Nansie Media Networking gaan buigen over deze materie.
De bouw denk-doe-tank bestaat uit dhr. R. Pocorni, mevr. M. Babel, dhr. J. Buitenhuis, mevr. L. Deekman, dhr. E. Kemble, dhr. R. Knoppel, dhr. R. Elmont, mevr. J. Nibte en dhr. F. Fitz-James.
De bouw-denk-doe-tank is bereikbaar via: 08664 901 en [email protected].

error: Kopiëren mag niet!