Krijgsraad hoort Rozendaal vrijdag als getuige

De Krijgsraad houdt vrijdag een extra zitting, waarbij Ruben Rozendaal als getuige wordt gehoord in het 8 decemberstrafproces. Hij zal getuigen tegen hoofdverdachte Desi Bouterse. Rozendaal legde op 9 maart als verdachte bezwarende verklaringen af tegen Bouterse.
“Het verzoek van het Openbaar Ministerie is gehonoreerd door de Krijgsraad”, zegt de raadsman van Bouterse, Irwin Kanhai, aan Starnieuws. Rozendaal, lid van de groep van 16 coupplegers in 1980, is op 9 maart als verdachte gehoord door de Krijgsraad. Hij heeft toen zijn verklaring, die hij als getuige had afgelegd op 8 mei vorig jaar, ingetrokken. Toen verklaarde hij dat hij Bouterse niet gezien had in Fort Zeelandia op 7 en 8 december 1982. Nu zegt Rozendaal dat Bouterse in het fort was in de nacht van 7 op 8 december. Hij heeft vakbondsleider Fred Derby persoonlijk afgeleverd aan Bouterse. Om half zes in de ochtend (8 december 1982) heeft Rozendaal diverse lijken aangetroffen boven in het fort.
Meineed gepleegd
Kanhai vindt dat Rozendaal vervolgd moet worden wegens het plegen van meineed. “Hij heeft toen onder ede gelogen, omdat hij onder druk zou staan. Wie zegt mij dat hij nu niet zal liegen”, vraagt Kanhai zich af. Rozendaal zei op de zitting dat hij zijn raadsman, Benito Pick, had gevraagd om zijn eerdere verklaringen in te trekken, maar dit is niet gebeurd. Hij had ook graag Bouterse en de andere leden van de groep van 16 als getuige willen opbrengen.
Op de zitting van 9 maart verklaarde de Krijgsraad dat overgegaan zou worden tot strafvordering. Er moest nog een datum worden bepaald. Nu is besloten om Rozendaal toch te horen als getuige. Kanhai zegt dat dit normaal is. Zolang het onderzoek niet is afgesloten, kan de Krijgsraad beslissen om een getuige te horen. “Mij maakt het niks uit. Ik ben klaar voor mijn pleidooi”, beweert Kanhai.

error: Kopiëren mag niet!