Desi Bouterse heeft dertig jaren lang volgehouden dat hij niet op de plek des onheil was. Hij vroeg in de jaren 1996 -2000 de procureur- generaal om een onderzoek te starten naar de 8 decembermoorden. Hierdoor werd de indruk gewekt dat hij clean was. Als dit volgens Winston Jessurun in ogenschouw wordt genomen, vraagt hij zich af aan wie nu amnestie moet worden verleend. Immers Bouterse heeft altijd volgehouden dat hem alleen politieke verantwoordelijkheid kan worden verweten.
Jessurun zegt dat hij wil weten aan wie en voor welke strafbare feiten het parlement amnestie moet verlenen. In de wetswijziging staat niet duidelijk waaraan de personen zich hebben bezondigd. De politicus zegt dat hij pas wanneer deze zaken duidelijk zijn, kan overwegen of hij wel of niet zijn zegen geeft aan deze wetswijziging.
Aan de andere kant betekent het wijzigen van de wet dat Bouterse toegeeft in Fort Zeelandia te zijn geweest op 8 december 1982. ‘Het is in feite bekennen van schuld. Als Bouterse zegt dat hij niet aanwezig was, waarom nu amnestie? Wat men wil doen, is het 8 decemberstrafproces frustreren’, zegt Jessurun.
Tijdens de behandeling zullen bepaalde gewoontes overboord worden gegooid. Een van de conventies zegt dat er niet over processen die bij de rechter gaande zijn, wordt gesproken. Dat zal na vandaag niet meer het geval zijn.