Suriname wordt een Sodom en Gomorra in de goudsector

Brownsberg Natuurpark, het paradepaard van World Wildlife Fund (WWF) Guianas, wordt door illegale goudzoekers vernietigd.  Dat liet Gerold Zondervan, Country Manager van WWF, middels een presentatie zien. De organisatie trekt al 13 jaren aan de bel. Niemand die een kik gaf. Uiteindelijk is de huidige regering wel bereid gevonden om tenminste te luisteren naar het weegeklaag van de WWF Guinana.
Zondervan maakte zich boos om de destructieve manier waarop er in het park naar goud wordt gezocht. In feite wordt het erger wanneer blijkt dat de Stichting Natuurbehoud Suriname een dikke vinger in de pap heeft. ‘In de buurlanden zien we dat er regels en wetten komen. In Suriname zien we dat we steeds afglijden. We worden een Sodom en Gomorra in de goudsector.’
WWF Guianas pakte een helikopter en vloog over het park. Ze konden hun ogen niet geloven toen ze zeker 50 illegale mijnen spotten. Zelfs plekken waar toeristen pleegden te gaan, zijn verwoest. Zondervan toonde een ontboste en verwoeste  Irenevallenkreek. Die kleine rivier bestaat niet meer. Hetzelfde was het geval met de Witikreek.
Vreemd genoeg wilde Zondervan niet ingaan op de materiële schade. Ook de vraag hoe groot de oppervlakte van het verwoest gebeid was, liet hij in het midden. De WWF Guiana-man concentreerde zich meer op intrinsieke waarde van de verwoeste gebieden.  Als er niet wordt ingegrepen, zal het bos zich nooit meer kunnen herstellen. Bij ingrijpen kan binnen 40.000 jaar het bos weer haar oude glorie krijgen. Deze informatie werd prijsgegeven tijdens een persconferentie op het hoofdkantoor van de Commissie Ordening Goudsector (OGS).
Gereld Dompig, voorzitter van het managementteam, zei dat de regering zal ingrijpen. De commissie geeft de illegale mijnbouwers de tijd om zelf op te breken. Het mijnen in een natuurpark is ten strengste verboden. Er kan daarover niet onderhandeld worden. De OGS is zelfs bereid om  te assisteren bij de ontruiming. De ‘mijners’ hoeven niets te doen dan het gebied te verlaten. De kraters die zijn achtergelaten, zullen eventueel door de OGS worden gedicht. In de tussentijd wordt er naar alternatieven gezocht om deze illegale goudzoekers op te vangen.

error: Kopiëren mag niet!