Gerson Santai wint hoofdprijs voor Poeketie in Nederland

De 13-jarige Gerson Santai heeft een hoofdprijs gewonnen voor Sportinstituut Berto Poeketie in Nederland. Santai won in het Charity toernooi in Rotterdam het kampioenschap bij de kumite jongens 12-13 jaar -47 kg. Zijn eerste partij tegen Kursat Dogan won hij met een verschil van 7-0. De tweede partij was pittiger en de eindstand was 4-3 in het voordeel van Gerson. Zijn tegenstander was Jesse van der Oest. In de finale vocht hij tegen Dominique Averbeek, eindstand 1-0. Sportinstituut Poeketie heeft Suriname in Nederland vertegenwoordigd tijdens de 36ste Dutch Open Karate Kampioenschappen in Dordrecht en het Charity toernooi in Rotterdam.
Aan het Charity toernooi deden 400 vechters mee uit 42 scholen. Doelgroep was jeugdige vechters in de leeftijdsklasse 7 t/m 15. De Surinaamse vechters waren naast Santai ook Chomar Mateda en Gianno Adjako, beiden 14 jaar. Adjako vocht in de categorie kumite Jongens 14-15 jaar -65 kg. Hij won zijn eerste partij overtuigend. De eindstand was 8-1. In de halve finale verloor hij van Wals Jordy die Nederlands kampioen is in deze categorie. Het was een
gelijk opgaande strijd. Beide vechters waren scherp. Met nog maar 45 seconden te gaan was de stand 3-3. Kort daarna maakte de Nederlander een harde mawashi geri (mawashi geri is een ronde trap), net onder de band, geen scoringszone dus, en scoorde toch volgens de hoofdscheidsrechter hiermee twee punten. Wals won en werd kampioen. Hierna moest Adjako vechten voor de 3e/4e plaats en eindigde op de derde plaats. Mateda kwam uit in de categorie kumite Jongens 14-15 jaar -57 kg. Na twee partijtjes gewonnen te hebben verloor hij in de halve finale. Mateda werd 4e in deze categorie. Vermeldenswaard is dat onze jongens een goede indruk hebben achtergelaten en zijn uitgenodigd voor het komend jaar om weer te participeren. Het Charity toernooi is een jaarlijks terugkerend evenement.
De Surinaamse vechters die hebben geparticipeerd aan de Dutch  Open waren Marc Adjako, categorie kumite 18 jaar & ouder -75kg; Mitchel Maai, categorie kumite 18 jaar & ouder – 60kg; Furgen Poeketie, categorie kumite 18 jaar & ouder -75kg. Aan de Dutch Open hebben 514 vechters uit 52 landen meegedaan. Het niveau was vrij hoog. De wereldtop was daar aanwezig. Zo kwam Marc bijvoorbeeld uit tegen Alagas Haldun (Turkije), ex-wereldkampioen. Alagas heeft pas in de laatste ronde op Marc kunnen scoren. Hij won uiteindelijk. Mitchel Maai verloor van de Duitser Heimann Alexander. Furgen Poeketie kwam uit tegen Mahmoud Amgad en moest zijn meerdere erkennen in de vechter uit Finland.

De coaches voor deze toernooien waren Eugene Wee Wee en Berto Poeketie.