Da mi wan maun: Solo-expo van contemporary craft artist ‘Dona’- Danasion Akobe

Wie Readytex Crafts – in de volksmond beter bekend als de souvenirafdeling van Readytex – aan de Maagdenstraat binnenloopt, raakt al snel onder de indruk van het uitgebreide assortiment van lokaal gemaakte crafts van onze eigen Surinaamse vaklieden. Een aantal van deze craft kunstenaars verdient vanwege hun oeuvre, hun ambities en hun werk ethiek, zeker de gelegenheid om hun werk in een speciale presentatie extra te belichten. Readytex Crafts lanceert daarom met trots op 20 maart de eerste solo-expositie van een van haar belangrijkste hedendaagse craft kunstenaars en expert op het gebied van marronhoutsnijwerk (Tembe): Danasion Akobe beter bekend als ‘Dona’.
In De Hal aan de Grote Combéweg 45 zal op kunstzinnige, hedendaagse manier het grote assortiment van Dona geëtaleerd staan, waaronder houten schalen, panelen, banken, stoelen, spiegels, boten en pagaaien groot en klein. De productenlijn van Dona draagt de naam ‘Malohkoh’. Handgemaakte kunstwerken van Surinaams hout, gebaseerd op de Saramaccaanse marroncultuur, vernoemd naar een stammoeder, die de moed had de slavernij te ontsnappen en haar eigen koers voor de toekomst te bepalen. Hier en daar, voornamelijk in het schilderwerk, zijn er in het werk ook invloeden van de Aucaanse cultuur zichtbaar. Dona noemt zijn expositie Da mi wan maun [da m’wan mauw], geef me een hand. Zo roept hij tijdens zijn werk regelmatig de hulp in van vrienden en familie, wanneer hij zelf voor een bepaalde taak geen handen genoeg heeft. Bewust of onbewust geeft het ook zijn wens weer. Zijn wens dat meer mensen uit zijn gemeenschap, zijn familie en zijn cultuur, met hem gaan meewerken zodat hij veel meer kan produceren dan hij dat nu in zijn eentje kan.
Dona die zich voorheen voornamelijk bezighield met het maken van in antieke stijl gegraveerde houten meubels, stapt in 1994 voor het eerst de craft afdeling van Readytex binnen. De ‘Hati dendoe’, een mooi bewerkte handspiegel, die hij op die bewuste dag laat zien, wordt het begin van een nieuwe carrière voor de marronkunstenaar en van een vast, creatief en productief partnerschap voor de beide partners. Dona is inmiddels langer dan 18 jaren de vaste leverancier van de uitgebreide ‘Malohkoh’ lijn bij Readytex Crafts. Het werk van Dona oogt vaak traditioneel, maar heeft soms een moderne twist. Zijn houtsnijwerk, de patronen soms strak en abstract, soms vloeiend en kronkelend, is meesterlijk en precies, evenals de beschilderde details die hij hier en daar toevoegt. Hij gebruikt de ‘Tembe’ tradities van zijn voorouders als uitgangspunt en verdiept zich hier ook steeds verder in, maar Dona wil op zijn eigen manier de kunst van het houtsnijwerk tot grotere hoogtes tillen. Daarom ontwikkelt hij soms zelf, soms met Readytex en soms volgens speciale opdrachten van derden, nieuwe producten die het publiek blijven boeien. Hij geeft ook aan elk product een eigen unieke naam.Dona levert vanwege zijn expertise op het gebied van houtsnijwerk tevens een bijdrage aan kunstprojecten van verschillende beeldend kunstenaars, zoals Marcel Pinas en recentelijk ook Remy Jungerman. Ook vervaardigde hij in 2010 voor de expositie ‘SURE Suriname!’ in Den Haag, een moderne productenlijn ontworpen door de samenstellers van de expositie.Na de opening op 20 maart is de expositie voor het publiek geopend van woensdag 21 maart tot en met zondag 25 maart. Op zaterdag 24 maart vertelt Dona tijdens het ‘Meet the artist’ evenement meer over zijn werk.

error: Kopiëren mag niet!