‘Ekonomia Krin Taki stimuleert de Afro-Surinamer effectief’

Het Collectief van Samenwerkende Stichtingen voor Surinamers van Afrikaanse Afkomst ‘Broki’ heeft op vrijdag 2 maart in Tori Oso zijn tweede instructieve bijeenkomst gehouden. Wetenschappers en topdeskundigen worden door collectief Broki ingeschakeld om geschikte en welwillende  leden van de doelgroep te stimuleren om zich economisch sterker te profileren. Het wordt namelijk alom ervaren dat de Surinamers van Afrikaanse afkomst als groep in een  benarde sociaaleconomische situatie verkeert. De vermelde fundamentele problemen van de doelgroep worden door Broki fundamenteel aangepakt. Het ondernemerschap zal vooral bij onze jongeren doelgericht worden bevorderd. De eerste inleider bij deze instructieve voordracht is drs. Ronny Asabina geweest. Het onderwerp ‘Onze jongeren in de goede coöperatie naar de grondwinning’  werd door Asabina zeer kundig behandeld.
‘Wij moeten onze  jongeren op grond van hun historische aanspraken en ter voorkoming van verdere groepsdecadentie zo spoedig mogelijk in goede coöperatie, met een richtige begeleiding, daadwerkelijk laten deelnemen aan de kleinschalige goudwinning. Om het laatst vermelde voor onze jongeren te bereiken, zullen wij tweesporig moeten bewerkstellingen dat daartoe een geschikt klimaat wordt geschapen, terwijl de wroetende en niets ontziende hindernissen zo ruim mogelijk worden geëlimineerd. Verder gaat het om het scheppen van een geschikt klimaat middels een integraal werkende nationale ordening van de goudsector (een wij – aanpak), dienende transparantie bij ordeningsactiviteiten (vaste periodiciteit), direct betrekken van bestemming en georganiseerde jongeren bij de ordening van de sector, stringente toepassing van de delfstoffenwetgeving en meer daadkracht en research -activiteiten van onze nationale pers teneinde de totale bevolking in te lichten over de exacte zaken binnen deze zeer roerige sector. Verder ook om het zo ruim mogelijk elimineren van de wroetende en de nietsontziende hindernissen binnen deze sector. De stugge en afdruipende immoraliteit  alsook de hebzucht afkomstig van actoren uit onze urbane contreien moeten ter bestrijding worden blootgelegd en verbannen uit deze sector. Groepsintern verraad om egocentrisch beter van te worden, moet plaatsmaken voor  groepsversterkende  coöperatieve samenwerking.’
Om de begeleiding van onze jongeren doelgericht en effectief voort te zetten, zal  Broki binnenkort met gebruikmaking  van de IC–technologie een simultane 3 punten instructieve bijeenkomst organiseren voor het netwerk Paramaribo, Brokopondo en Sipaliwini.
De tweede en laatste inleider op de georganiseerde instructieve bijeenkomst van Broki was de leerbewerkingsdeskundige, dhr.Nicky Wong. Deze ervaren handprofessional heeft op interessante wijze aan de aanwezigen praktisch gedemonstreerd hoe men met leer constructief bezig kan zijn en door serieuze doorzetting zich kan transformeren tot een goede en zelfstandige vakman. Het enthousiasme was zo groot dat het daadkrachtige collectief staande deze bijeenkomst 20(twintig) vakopleidingsgrants heeft aangeboden aan actieve en welwillende jongeren. In aanmerking zullen komen 10 jongeren, gedomicilieerd in het district Brokopondo, 5 te selecteren jongeren uit het district Saramacca en 5 belangstellenden uit het district Coronie. De jongeren uit de doelgroep zullen door Nicky Wong worden opgeleid voor hun vakuitoefening.
De eerstvolgende ‘Ekonomia  Krin Taki’, een beroepsinstructieve bijeenkomst, wordt gehouden op vrijdag 30 maart 2012. Op deze bijeenkomst zal drs. Winston Wirht belangstellenden aansporen om beroepsmatig dienstbaar te zijn in de landbouw en aanverwante branches.

error: Kopiëren mag niet!