Chefs de poste overleg na 12 jaar

Ex- president Ronald Venetiaan heeft in de tien jaren als staatshoofd nooit een bijeenkomst met al zijn diplomaten gehouden.  De laatste chefs de poste-meeting hield ex-president Jules Wijdenbosch. Minister Winston Lackin, bijgestaan door vicepresident Robert Ameerali, richtte  gisteren heel kort een  woord tot de aanwezige diplomaten.  De diplomaten moeten vandaag duidelijk omschrijven hoe zij het beleid van de economische diplomatie het best kunnen uitvoeren.
Minister Lackin ging uitgebreid in op het nieuwe buitenlands beleid van president Desi Bouterse. Bij economische diplomatie gaat het erom dat de diplomaten ervoor moeten zorgen dat uiteindelijk Suriname op economisch gebied kan profiteren van het residerend land.  Lackin sprak van ‘aanboren van bronnen en het openen van poorten van het bedrijfsleven’.
De bewindsman legde ook uit dat deze regering de overweldigende focus op Nederland wil verplaatsen naar de regio en Frankrijk. Suriname moet integreren in de regio. En we staan volgens Lackin er niet bij stil dat we aan Frankrijk grenzen, een supermogendheid in Europa.
Verder benadrukte Lackin de samenwerking die er is met Venezuela. De Verenigde Staten zijn volgens hem een land waarmee er altijd rekening moet worden gehouden. Ook de relatie met China kwam kort ter sprake.
Met Guyana wil Suriname een bijzondere relatie opbouwen. Een relatie die jarenlang op een spanning was gebaseerd, wil Bouterse ombuigen tot een vriendschappelijke. ‘Deze president gelooft dat het beter is om de grenskwestie in een vriendschappelijke sfeer op te lossen.’
Amina Pardi, ambassadeur in Indonesië, was niet aanwezig. Volgens bronnen is ze ziek. Ook haar zoontje is ernstig ziek. Paul Somohardjo, haar vriend, is intussen ook afgereisd naar het land. Dezelfde bronnen melden dat Pardi het niet meer ziet zitten in dat land en wil vertrekken.

error: Kopiëren mag niet!