Leren van Suriname: Samen Leven Doe Je Zo

Deze week zijn 32 Nederlandse vmbo-leerlingen uit Arnhem en Nijmegen op werkweek in Paramaribo. Zij doen dit in het kader van het project ‘Samen Leven Doe Je Zo’. Dit project wil vmbo-leerlingen laten zien en ervaren dat diversiteit kansen biedt in plaats van bedreigingen. Suriname is voorbeeldland voor dit project.
Jaarlijks wordt op beide Nederlandse scholen een breed project gedraaid rond het thema ‘Multiculturele samenleving’ in alle tweede klassen. Daarna kunnen de leerlingen op het ambassadeurschap van SLDJZ solliciteren. Zij mogen mee naar Suriname en moeten daarna weer uitdragen wat ze daar geleerd hebben. De Stichting Samen Leven Doe Je Zo, de initiator van dit project, probeert jaarlijks door het verwerven van subsidies en sponsorgelden de werkweek gefinancierd te krijgen. En dat is dit jaar weer gelukt! In Paramaribo wordt samengewerkt met Mulo Kerklaan rond de thema’s ‘Religie’ en ‘Cultuur’. In ruil voor hun kennis over de multiculturele samenleving krijgen zij van de stichting ondersteuning in de vorm van onderwijskundige middelen. Zo is er inmiddels een computerlokaal gerealiseerd, zijn een laptop en beamers en microscopen en boeken voor de mediatheek geschonken. Op donderdag 15 maart is er een culturele morgen op Mulo Kerklaan.  Tijdens deze ochtend laten de Surinaamse en  Nederlandse leerlingen door zang en dans iets van hun culturele achtergrond zien.
De week begint morgen met een sportdag. Ook maken de leerlingen een plantagetocht, bezoeken de tempel aan de Weg naar Zee, de grote moskee, de synagoge en het Fort Zeelandia. Tot slot gaan ze naar Paloeloe, waar ze hun laatste nacht hier in hangmatten zullen slapen.

error: Kopiëren mag niet!