Aanhoudingen aantal verdachten en klaarheid in grote zaken

Het Korps Politie Suriname (KPS) heeft opheldering gebracht in een aantal zaken die de gemeenschap ernstig geschokt heeft. Er zijn volgens commissaris Agnes Daniël van de Justitiële Dienst aanhoudingen verricht in de beroving van de Landbouwbank Lelydorp, RBTT Bank Jagernath Lachmonstraat en de Coppename Markt. Ook zijn er aanhoudingen verricht in de zaak van de ’tawaman’ die aan de Jozef Israëlstraat werd vermoord en de zaak waarbij een skelet gevonden werd te Wit Santi. Het gaat hier om een halsdelict. Ook zijn er diverse verdachten aangehouden in fraudezaken en economische delicten. Het gaat om de smokkel van 60 dozen medicamenten (viagra, kamagra, hoestdranken en pijnstillers), een 40 voet container voor ¾ gevuld met sigaretten, twee 40 voet containers met dure alcohol en 300 dozen mint-snoepjes. De drank en sigaretten hebben een totale waarde van SRD 3.304.719. De staat heeft er SRD 1.929.500 aan verdiend. Ook een grote benzinesmokkelzaak is in onderzoek. In deze zaak is er al een aantal aanhoudingen verricht.
Op de Johan Adolf Pengel Luchthaven zijn in de afgelopen twee maanden 23 mensen van verschillende nationaliteiten in verzekering gesteld. Er is ongeveer 1 liter vloeibare cocaïne onderschept bij een 22-jarige Nederlander. Dit had hij verwerkt in pikante marinade. In de zaak, waarbij er onlangs 50 kilo coke is onderschept, zijn er volgens de commissaris twee drugsorganisaties ontmanteld. In het eerste kwartaal van het vorige jaar werd er 108 kilo coke onderschept. Op de persconferentie werd benadrukt dat er geen trend gemerkt is dat Nederlandse stagiaires ingezet worden bij het smokkelen van vloeibare cocaïne.
Er zijn tot nog toe 141 kettingdieven in verzekering gesteld. De dieven verplaatsten zich volgens Daniël veelal met de bromfiets.
Daniël verduidelijkte op vragen van journalisten dat sommige van de mensen die aangehouden zijn, bij meerdere zaken betrokken zijn. Hun aanhouding heeft geleid tot meerdere arrestaties.
Widjai Ganesh

error: Kopiëren mag niet!