Directeur Staatsolie verdient vier maal president Suriname

De algemeen directeur van Staatsolie heeft een jaarinkomen van meer dan SRD 2 miljoen. Dit bedrag is exclusief de winstdeling. De topman van deze parastatale instelling verdient  bijkans vier keer zoveel als de president van de Republiek Suriname. Het jaarsalaris van het staatshoofd is SRD 555.000, inclusief 30% representatietoelage en vakantiegeld.
Assembleelid Theo Vishnudatt (Megacombinatie/NDP) vindt dat een directeur van een staatsbedrijf niet meer kan verdienen dan het staatshoofd. Dit heeft hij tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee benadrukt. Zijn fractiegenoot André Misiekaba heeft herhaaldelijk aan vicepresident Robert Ameerali gevraagd om zijn belofte waar te maken en de salarissen te publiceren van de parastatale instellingen.
Blinde muur
“Maar het lijkt erop alsof de vicepresident tegen een blinde muur stuit”, zegt Vishnudatt aan Starnieuws. “Het gaat om geld van het volk, want staatsbedrijven zijn het eigendom van de samenleving. Waarom mogen wij dan niet weten wat de salarissen zijn die de directieleden ontvangen? Het kan toch niet dat zelfs de leiding van het land niet weet wat de inkomsten zijn van de toppers van staatsbedrijven”, betoogt de parlementariër.
Vishnudatt voert aan dat de regering als vertegenwoordiger van aandeelhouder (de Staat Suriname) de directie van de parastatale instellingen benoemt. Die zijn verantwoording verschuldigd aan de regering. “Eigenlijk lachen ze de president uit, want ze verdienen meer dan hem. Dit kan absoluut niet, want een staatshoofd heeft grotere verantwoordelijkheid dan een directeur van een staatsbedrijf”, vindt de politicus. Hij vindt dat het de hoogste tijd is om de blinde muren te slopen.
Privileges
Naast het salaris heeft de directie van Staatsolie ook diverse andere privileges, waaronder een directiewagen, vrije geneeskundige behandeling en businessclass reizen. De winstdeling loopt op tot bijkans SRD 200.000 per jaar. De directeur van dit parastatale bedrijf heeft in totaal 24 maanden salaris. De president van het land heeft recht op een woning en geniet diverse andere voorzieningen.
Vishnudatt vindt dat openheid van zaken moet komen, waarbij de samenleving weet hoe omgegaan wordt met bezittingen van het volk. De president zei zaterdag bij het startsein van het raffinaderij expansieproject dat “ons volk ongekende grote offers heeft moeten brengen aan de opbouw van Staatolie”. Bouterse merkte op dat veel van het gemeenschappelijke kapitaal van het land is gegaan naar Staatolie in plaats van rechtstreeks naar het volk. Deze middelen zijn de samenleving onthouden ten faveure van de opbouw van de aardolie-industrie. “En daarom willen wij inzage hebben in de salarissen van de staatsbedrijven, want deze zijn opgebouwd door offers van de samenleving”, voert Vishnudatt aan. Zijn fractie zal blijven aandringen op publicatie van de salarissen bij parastatale instellingen.

error: Kopiëren mag niet!