Bouterse: ‘Dit kleine volk kan grote dingen doen’

Twee en dertig jaar terug speelde Desi Bouterse een belangrijke rol bij het opstarten van een onzekere Staatsolie. In een periode waar brandstof goedkoper was dan water. Afgelopen zaterdag was dezelfde Bouterse, nu president van Suriname, weer aanwezig om een nieuwe fase voor Staatsolie in te luiden. Bouterse ging persoonlijk achter een gevaarte zitten om de eerste paal van het raffinagegebouw in de grond te stampen.  President Teodoro Obing van Equatoriaal Guinee keek toe.
Tijdens de toespraak straalde Bouterse trots uit. ‘Het stemt me heel goed om vandaag het officiële startsein van de constructiefase van de raffinaderij van Staatsolie te geven. Ergens in december 1980 zijn er discussies geweest over een Staatsolie, precies zoals wij nu dromen over een eigen Surinaamse goudmaatschappij.’
De president bespeelde uiteraard ook de politieke snaar. Hij zei dat voor 1980 het al  zestien jaar bekend was dat Suriname zwart goud had. Maar de politieke wil om de handen letterlijk in de blubber te steken, was er niet.  ‘Ze moesten durven een besluit te nemen, met alle onzekerheden en risico’s. Het was een heel moeilijk moment om de stap te wagen. Maar deze revolutionaire durf werd in een revolutionaire periode door een revolutionair bestuur van het land getoond. Dit nieuw bestuur had als basis vertrouwen in zijn ontwikkelingsdenken.’
Na de ceremonie nam Bouterse plaats achter een heimachine, een kolosaal beest. Hij kreeg instructies van de operator hoe het gevaarte te besturen. De president had er blijkbaar zin in. Hij stampt van de 30 meter lange paal binnen een kwartier 21 meter de grond in en laat het Staatsolie terrein schudden.
Bouterse droomt van staatsgoud en WK-voetbal
President Desi Bouterse droomt over het hebben van een staatsgoudmaatschappij. Met Staatsolie is het gelukt, waarom met goud niet. Van deze droom maakte de president de aanwezigen op Staatsolie te Taut Lui Faut deelgenoot.
‘Wij dromen ook van een eigen Surinaamse goudmaatschappij, waarbij we jong kader nodig zullen hebben. Het is mogelijk. Ik droom ervan.’
De droom van de president stopt niet bij metaal uit de grond. Hetzelfde metaal moet ook hangen om de hals van onze voetballers. Bouterse mijmert ook over ons nationaal elftal op een Wereldkampioenschap. ‘Ik ben moe om voor Brazilië en Nederland te kraken. Ik droom ervan dat we grote voetballers hebben in het buitenland. We moeten nu kijken wat te doen met de dubbele nationaliteit. Het zijn dromen en ze zijn bereikbaar.’
Suriname wordt brandstofonafhankelijk
In 2014 zal Suriname geen brandstof meer hoeven te importeren. Staatsolie zal in dat jaar haar raffinaderij officieel in gebruik nemen. Dit werd duidelijk na de speech van de algemeen directeur van Staatsolie, Marc Waaldijk, afgelopen zaterdag op het Staatsolie-project te Taut Lui Faut.
Volgens Waaldijk is het raffinaderij – expansieproject niet alleen belangrijk voor Staatsolie, maar ook voor de totale natie. De raffinaderij zal leiden tot verdere verhoging van de energiezekerheid. De positie van Staatsolie zal ook versterkt worden en in de totale energiebehoefte met betrekking tot motorbrandstoffen kunnen voorzien.
Waaldijk liet steeds blijken dat dit omvangrijk project zeer belangrijk is. Het heeft ook een gigantisch prijskaartje. De raffinaderij die in 2014 operationeel moet worden gesteld, kost begroot US$ 700 miljoen.  Omgerekend is dit gelijk aan SRD 2,3 miljard. Het is volgens Waaldijk het vierde grootste project dat in Suriname zal worden uitgevoerd. Alleen de Afobaka-krachtcentrale, aluminiumsmelter en aluinaardefabriek kostten duurder.

error: Kopiëren mag niet!