Bond pa’s wees al lang op inadequate beveiliging

Gustaaf Gallant, voorzitter van de Bond Penitentiaire Ambtenaren, zegt dat de vakorganisatie  de dienstleiding vaker erop gewezen heeft dat het schort aan de beveiliging in de strafinrichtingen te Santo Boma en de PID (Penitentiaire Inrichting Duisburg). Deze kwestie werd weer actueel vanwege twee  gevallen waarbij gedetineerden dood zijn aangetroffen in hun cel. “Wij hebben de beveiligingskwestie vaker geëntameerd, maar men wil niet naar ons luisteren en ook niet investeren in materiele en personele zaken.”  Gallant vindt het daarom triest dat ondanks de bitter noodzaak voor die investering minister Martin Misiedjan van Justitie en Politie (Juspol)  het budget van Delinquentenzorg heeft gesnoeid. De vrijgekomen middelen zijn overgeheveld naar de politie. “Die  overall investering zou besproken worden in het traject van herstructurering. Dat alles moet leiden tot het optimaal functioneren van de dienst”, zegt Gallant.
De bond is niet te spreken over de houding van het ministerie wat de uitvoering van het herstructureringsplan betreft. De zaak liep in september uit op een kort geding dat Juspol aanspande tegen de bond. De rechter in kort geding besliste de herstructurering stapsgewijs te laten uitvoeren. De leiding van Juspol blijft volgens Gallant echter talmen om uit te voeren wat bij de rechter is afgesproken. De rechter besliste de instelling van een commissie, die de herstructurering ter hand moet nemen. In december 2011 zouden de eerste resultaten zichtbaar moeten zijn. In deze commissie  moest ook een vertegenwoordiger van de bond zitting nemen.
Bij de rechter is beslist dat de vakorganisatie een interim korpshoofd zou aanwijzen om zitting te nemen in de commissie. Juspol is hieraan voorbijgegaan. Voor de bond is het onacceptabel dat Juspol weigert mee te gaan met de herstructurering. Die houdt onder andere in dat er een korpshoofd in functie komt: de penitentiaire  hoofdcommissaris, wat ook betekent wijziging van het rangenstelsel bij de penitentiaire ambtenaren. Dit nieuwe rangenstelsel is volgens Gallant per missive van 31 mei 2000 bijlage 3 bekrachtigd en moet uitgevoerd worden. Echter blijkt bijlage 3 na al de jaren zoek te zijn. De vakbond beschikt wel over het concept en kopie, wat aan de groene tafel aangetoond kon worden.  De vakbond wacht op de uitkomst van dit kort geding, dat op 12 april aanstaande wordt behandeld.

error: Kopiëren mag niet!