Mets bezorgd over de ontwikkeling voor cruisetoerisme in Suriname

Mets Travel & Tours is van mening dat het vele werk, dat door Mets is geïnvesteerd in de ontwikkeling van kleinschalig cruisetoerisme naar Suriname, schade ondervindt door organisaties die de ervaring missen met afhandeling van cruiseschepen. Het recente bezoek, 4 februari, van MS Vistamar, heeft het imago van Suriname schade aangedaan.
Het schip MS Vistamar, oorspronkelijk van een Duitse rederij, was voor een zeer korte periode gecharterd door een Italiaanse organisatie. Deze Italianen werkten samen met een bedrijf in Frans Guyana dat de adviezen van Mets niet wilde opvolgen en zelf met gidsen uit Frans Guyana een wandeltour wilde doen van ruim 4 uur met passagiers van hoge leeftijd. En dat in de regentijd. Ook informatie omtrent de afhandeling van het visum werd terzijde geschoven met de mededeling dat het schip dit wel zelf zou doen bij aankomst.  De Mets heeft toen besloten dit schip niet af te handelen en koos de Frans Guyanese touroperator voor een andere touroperator in Suriname.
Mets, die sinds 2007 schepen als o.a. de Minerva 2 , Sea Dreams, Saga Pearl, Spirit of Adventure,  Le Levant, Clelia II en Clipper Adventurer heeft afgehandeld, heeft altijd een schitterende ervaring bij de passagiers achtergelaten.  Daarbij is het landarrangement altijd zo ontwikkeld dat de passagiers de mooiste plekjes van Suriname zien die te bezoeken zijn binnen het tijdsbestek dat het schip in ons land is. En daarbij wordt de veiligheid en timemanagement scherp door Mets in de gaten gehouden. METS heeft wat dat betreft altijd problemen kunnen voorkomen en het imago voor Suriname hoog gehouden. Suriname heeft veel te bieden aan cruisetoeristen. Dit waren de woorden van Anne Saurat die al 20 jaar als Cruise excursion manager voor Club Med werkt die afgelopen maand Suriname heeft bezocht, waarbij Mets haar faciliteerde bij de kennismaking van ons mooi land. Zoals Mets Suriname presenteert, hebben we zelfs meer te bieden dan buurlanden Guyana en Frans Guyana. En helemaal anders dan de landen in de Caribische regio. Club Med die het grootste zeilcruiseschip ter wereld heeft, komt in maart 2012, twee keer naar Suriname.  Ondanks Suriname geen zeehaven heeft, maar een rivierhaven met getijde, kan ons land veel betekenen voor cruiserederijen met kleine schepen die uitstekend geschikt zijn voor de diepgang van de vaargeul en de capaciteit die Suriname aankan bij de landexcursies.
Mets heeft als bedrijf veel geïnvesteerd om cruisetoerisme voor Suriname te ontwikkelen. In 2009 is in opdracht van Mets een studie gemaakt van cruisetoerismepotentie voor Suriname in de Southern Caribbean Cruise region. Mets is lid van de FCCA, Florida Caribbean Cruise Association, en heeft tijdens een jaarlijkse conferentie van dit orgaan, in Puerto Rico in 2011 goede contacten gelegd. Ook zal Mets evenals dit in de afgelopen jaren reeds het geval was, aanwezig zijn bij op de Seatrade in Miami, maart 2012, waar reeds afspraken zijn met nieuwe rederijen. In de ondersteuning die Mets van STS , Stichting Toerisme Suriname, krijgt is er hoop dat zaken in de toekomst beter gestructureerd zullen worden. De Mets heeft STS benaderd regulerend op te treden teneinde schade aan het imago van Suriname te voorkomen. De toerismesector is enorm geholpen bij de geïntroduceerde toeristenkaart die nu reeds heeft bewezen toerisme naar Suriname te bevorderen. Op dit moment moet een transit visa gehanteerd worden voor cruisepassagiers welke 15 US$ p.p. kost. Naast de omslachtige werkzaamheden van het plakken van de visa in elk paspoort is de prijs hoger dan het US$ 7.80  gemiddelde in de Caribische regio. Om dan te bedenken dat Guyana zelfs geen heffing heeft voor cruisepassagiers.  Om de drempel laag te houden bij deze opkomende industrie is het advies om een zogenaamde “head tax” te introduceren die minder administratief omslachtig is. Een ander voorstel is om  incentives te bieden aan cruiserederijen om naar Suriname te komen. Dit kan  bijvoorbeeld via Staatsolie brandstof aan te bieden aan cruiseschepen, daar die iets goedkoper is dan de wereldolieprijs.
Cruisetoerisme biedt o.a. werkgelegenheid, directe en indirecte inkomsten voor de Haven, de MAS, havenagentschappen, airlines, toerbedrijven, busbedrijven, gidsen, winkeliers, taxichauffeurs, waterleveranciers, musea, artisans, tentverhuurbedrijven, horecabedrijven, kathedraal en andere gebedshuizen.
Erik Kuiper,
Marketing Manager
Mets

error: Kopiëren mag niet!