Het lot van de BVD

Tijdens de verkiezingen van 2010 is de politieke partij, de BVD, met als voorzitter de heer Dilip Sardjoe een samenwerking aangegaan met de PVF, welke nu geleid wordt door de heer Soedeschand Jairam. Eerdere pogingen tot een samenwerking met de NDP zijn op niets uitgelopen. De combinatie BVD/PVF heeft tijdens de verkiezingen van 25 mei 2010 geen enkele zetel behaald, maar was landelijk wel goed voor  12.076  stemmen. Niet weinig voor een politieke partij, maar vanwege ons kiesstelsel zijn zij uit de boot gevallen. De BVD is in de periode 1996-2000 ontstaan. De penningmeester van de VHP, de heer D.Sardjoe, is in 1996 met een aantal leden weggegaan uit de VHP en heeft toen een coalitie gevormd met de NDP. De BVD heeft alleen en ook in combinatieverband aan de verkiezingen deelgenomen in 2000, 2005 en 2010, maar het rendement is uitgebleven. Kort na de verkiezingen van 25 mei 2010 hebben belangrijke leden de BVD vaarwel gezegd. Ik denk aan dokter Mohan van Commewijne, Marijke Djwalapersad van Wanica, de heer Soedeschand Jairam van Nickerie. Geruchten zijn er dat de voorzitter van de BVD met zijn structuren  wil opgaan in de NDP. De ondervoorzitter van de BVD, de heer Dharm Mungra, heeft op zondag 19 februari 2012 in “Mata Gauri”  een nieuwe partij opgericht met als naam, “De Nieuwe Leeuw”. De schrijver van dit artikel, de heer Hardeo Ramadhin en zijn vriend mr.Leendert Doerga, waren op de oprichtingsvergadering aanwezig. Naar mijn mening was het een goede bijeenkomst met 52 mensen (inclusief Hardeo, Leendert, de journalist Telgt en 9 kinderen). De heer Dharm Mungra heeft niemand uitgescholden, maar heeft op die vergadering wel twee belangrijke onthullingen gedaan welke ik de lezers niet wil onthouden. De heer Mungra zei: “De heer Dilip Sardjoe is door de heer Bouterse beloofd dat hij de voorzitter van de NDP kan worden en dat de nieuwe president van de republiek Suriname de heer Dilip Sardjoe gaat worden na Bouterse.”
De sterkte van de BVD tijdens de 25 mei 2010
De BVD heeft als politieke partij een behoorlijke toegevoegde waarde in verschillende districten. Indien de Mega Combinatie tijdens de verkiezingen van 25 mei 2010 de BVD/PVF ook had meegenomen in de combinatie, dan had zij de heren Salam Somohardjo van de VA en de heer Ronny Brunswijk van de AC niet nodig om een coalitie te vormen. Ik bekijk zaken zuiver rekenkundig. Achteraf analyses maken is goed, maar zaken kunnen niet meer teruggedraaid worden. De stap van de BVD om in de Mega Combinatie op te gaan is zuiver politiek bekeken een goede strategie, maar met het vertrek van dokter Mohan, Indra Djwalapersad en Soedeschand Jairam en nu Dharm Mungra uit de BVD, hebben wij een verzwakte BVD.
Met de BVD/PVF (zuiver rekenkundig bekeken op 25 mei 2010) erbij, zou de Mega Combinatie een extra zetel in Paramaribo, in Commewijne, in Saramacca en ook een extra zetel in Brokopondo krijgen ( zie onderstaande tabel). De Volksalliantie zou die ene zetel in Saramacca en de tweede zetel in Commewijne verliezen. Dus de Volksalliantie  van Salam Somohardjo zou eindigen op 4 zetels. De AC zou die tweede zetel in Brokopondo moeten afstaan aan de Mega Combinatie en het Nieuw Front zou een zetel aan de  Mega Combinatie in Paramaribo moeten afstaan. De Mega Combinatie zou dan 9 zetels krijgen in Paramaribo, het Nieuw Front  zou eindigen op 6 zetels.
Tabel 1. De sterkte van de BVD (25 mei 2010)

Districten Totaal BVD Zetel MC 2010 Zetel MC+BVD/PVF
Paramaribo

109.624

2.833

8 8+1
Wanica

52.642

3.680

3 3
Commewijne

15.443

1.595

1 1+1
Saramacca

9.095

927

1 1+1
Nickerie

18.042

1.127

3 3
Coronie

1617

39

2 2
Para

9.819

528

2 2
Marowijne

8.056

251

1 1
Brokopondo

4.130

429

1 1+1
Sipaliwini

9.031

665

1 1
Totaal

237.499

12.076

23 27

 
In de politiek is alles mogelijk
Wat vandaag niet mogelijk is in de politiek, kan morgen of overmorgen een andere wending krijgen. De BEP heeft laten doorschemeren dat zij zonder de ABOP en de Seeka de verkiezingen in 2015 zal ingaan. Dit is geen nieuw verschijnsel. De Pertjajah Luhur die in 2005 plechtig had gezworen dat zij de VHP, de NPS, en de SPA nimmer zal verlaten en dat Salam Somohardjo een betrouwbare partner is, zit vandaag in de schoot van de NDP (MC). De BEP kan ook in 2015 alle richtingen opgaan. De afgelopen jaren is er behoorlijk moreel verval bij politici merkbaar. De kritische Surinamers weten precies wat er allemaal in Suriname plaatsvindt. Voor een functie (bordje soep) kan men zijn of haar ziel verkopen. Naast deze negatieve uitspattingen bij politici die zich als progressieve partijen opstellen, hebben wij nog standvastige politieke leiders die  niet onder alle omstandigheden hun ziel willen verkopen voor enkele ministeries. Vele politici willen onder alle omstandigheden in de coalitie zitten. De faciliteiten van de overheid kunnen dan gebruikt worden om zichzelf en ook enkele partijgenoten te regelen. Tenslotte zal ik blijven herhalen wat ik al eerder heb geschreven in de nationale pers. Meneer Salam Somohardjo, wanneer kunnen wij de eerste investeerders uit Azië in Suriname verwachten? Meneer de president van de republiek Suriname,   houdt u ons op de hoogte wanneer de eerste investeerders, welke door inspanning van de voorzitter van de Pertjajah Luhur zijn gepleegd, uit Azië naar ons land zullen komen. Na 18 maanden wordt het wel hoogtijd dat wij nu zichtbare resultaten zien. De Surinaamse belastingbetalers investeren veel in de dure reizen van de  voorzitter van de Pertjajah Luhur, want een reis naar het Verre Oosten kost veel geld. Welke tolk neemt hij mee naar het verre oosten om investeerders aan te trekken, want de kennis van de Engelse taal is van eminent belang om goede gesprekken te voeren en dit vast te leggen voor de president.
Hardeo Ramadhin

error: Kopiëren mag niet!