48 jaar oud atletiekrecord gesneuveld

 In het weekeinde van 18 en 19 februari is de eerste kwalificatiewedstrijd in verband met Surinames deelname aan de Carifta Games 2012 en Inter-Guyanese Spelen 2012 afgewerkt. De Carifta Games worden dit jaar van 6-9 april in Bermuda gehouden en de Inter-Guyanese Spelen worden in het tweede halfjaar georganiseerd in Guyana. De wedstrijd van het afgelopen weekeinde is de 2e op rij die is georganiseerd door het nieuwe bestuur van de Surinaamse Atletiekbond (SAB). De eerste wedstrijd betrof de Pvkpn Sprint Challenge van 29 januari in het Willebrod Axwijksportcentrum. In tegenstelling tot de Pvkpn Sprint Challenge bekampten de atleten elkaar, naast het koningsnummer, ook op de 200 meter, 800 meter, 3000 meter, discuswerpen, kogelstoten, speerwerpen, verspringen en hoogspringen.
Het goed opgekomen deelnemersveld zorgde in samenhang met de supporters op de tribune voor continue spanning en ontlading. Aangevuurd met gejuich en applaus probeerde elke atleet de eindstreep als eerste te halen. Resingi Resida (Profosoe) werd op de schouders gedragen door zijn clubgenoten, nadat hij het koningsnummer (100 meter) bij de U-20- mannen in een sidderende finale van zijn naaste concurrent Pina Ozewa (a.v. Brokopondo) won. Het leek even op de nationale kampioenschappen. Resingi won ook het onderdeel 200 meter U-20-mannen. Jeffry Vanan (av. Marwina) won met veel gemak van zijn leeftijdsgenoten op zowel de 100 als 200 meter U-23 en senioren mannen. Jeffry is momenteel verreweg de beste sprinter in Suriname. Op het onderdeel hoogspringen leek het heel lang erop alsof Deon Boldewijn (seniorenatleet) de jeugdige Miguel van Assen (17-jarige atleet) niet zou ontlopen. Miguel, afkomstig van a.v. Marwina, bleef het publiek en naaste concurrenten verrassen door steeds over de volgende hoogte te springen. Uiteindelijk won Deon Boldewijn het onderdeel hoogspringen met een sprong van 1.88 meter. Miguel van Assen ging over de lat met een sprong van 1.85 meter.
De verrassing van beide wedstrijddagen was weliswaar de U-17-atlete Deborah Galon van a.v. Marwina. Deborah presteerde, hetgeen anderen niet is gelukt gedurende circa een halve eeuw, om het hoogspringenrecord van Helen Tjen A. Kwoei te breken. Helen sprong 48 jaar geleden 1.51 meter hoog, Deborah sprong 1.54.  Geconcludeerd kan worden dat het Ministerie van Sportzaken een uitstekend beleid voert met betrekking tot de inzet van Cubaanse trainers in het binnenland. De atleten uit de districten hebben namelijk de boventoon gevoerd tijdens deze wedstrijden en binnen een jaar heeft a.v. Marwina reeds 2 Surinaamse records op haar naam gebracht. De jury zorgde voor een vlotte afwerking van de diverse onderdelen.
Voorzitter Robby Rijssel kijkt terug op een zeer geslaagd evenement en heeft de inzet van de atleten en officials ervaren als een extra stimulans om met meer inzet de gestelde doelen trachten te bereiken. Atleten moeten de gelegenheid krijgen om zoveel mogelijk te participeren aan wedstrijden. De volgende verenigingen hebben deelgenomen aan de kwalificatiewedstrijd: a.v. De Toekomst,  Marwina,  Agile,  Profosoe,  Roda,  Brokopondo,  Coronie en  Wageningen. De volgende kwalificatiewedstrijden worden gehouden op 11 en 12 maart 2012.

error: Kopiëren mag niet!