Schietincident politieman Saramaccastraat voor de rechter

De politieagent Revelino P. wordt verweten op 29 oktober 2011 Galimo Adjako van het leven te hebben beroofd. De agent verklaarde dat hij aan het werk was toen er een melding binnenkwam dat er iets gaande was aan de Saramaccastraat. Het ging om een kappartij. Revelino ging met drie collega’s naar de plaats en trof een grote menigte aan.  Er was net een woordenwisseling geweest tussen een winkelier en een klant. Dit was uitgemond in een handgemeen. De winkelier bracht uit woede een kapverwonding toe aan het hoofd van zijn klant . Dit zorgde in de winkel voor een hele opschudding, omdat andere klanten de winkelier probeerden aan te vallen.
De politie probeerde de winkelier uit de winkel te halen om hem naar het bureau mee te nemen. De politie werd hierbij gehinderd door de menigte. De mensen dreigden de winkelier met mishandeling. Tijdens het afvoeren van de winkelier stormde de grote menigte af op de politieagenten. Het gelukte de politie toch om de verdachte in de politiewagen te laten plaatsnemen.
Op een bepaald moment voelde Revelino een slag achter zijn rechteroor, waarvan hij duizelig werd. Toen hij bijkwam, zag hij dat de hele menigte op hem afkwam. Het eerste wat op dat moment in hem opkwam, was om een waarschuwingsschot te lossen. Dat heeft hij in een flits ook gedaan. Ongelukkigerwijs is daarbij een man die met een kindje in de arm op de bus stond te wachten, dodelijk aan zijn hoofd geraakt.  Hierna zag hij iedereen wegrennen. De politieman beweerde voor het eerst tegenover zo een grote menigte zoiets meegemaakt te hebben.
Rechter Dinesh Sewratan vroeg de verdachte of er geen andere uitweg was op dat moment. Ook vroeg de magistraat of hij een bepaalde training heeft gevolgd om te handelen in zulke gevallen.  “De gewone politiemannen zijn niet getraind voor ordehandhaving bij incidenten. Ik kon mijn pepperspray niet gebruiken, omdat het reeds vervallen was”, zei Revelino.   “Men had op dat moment helemaal geen respect voor het gezag”, vulde hij nog aan.
Gisteren was een aantal getuigen en politiemannen gedagvaard. De rechter zal de getuigen op 21 maart horen. Revelino is niet aangehouden. Hij werd aangezegd om aanwezig te zijn op de volgende zitting.
Saskia Bandhan 

error: Kopiëren mag niet!