Illegale goudzoekers vernietigen Natuurgebied Tafelberg

De Commissie Ordening Goudsector (COG) treft samen met de politie voorbereidingen voor de ontruiming van illegale goudzoekers in het Natuurgebied Tafelberg in het district Sipaliwini. Gerold Dompig van de commissie  deelt Dagblad Suriname mee dat het gaat om een aantal Braziliaanse goudzoekers dat ingehuurd is door ingezetenen die illegale delfactiviteiten ontplooien. De ingezetenen zijn allen personen die  een  goudonderneming hebben. Het is bij wet verboden om in  een natuurreservaat activiteiten van dergelijke aard te  ontplooien.  De commissie is voor wat deze ontruimingsoperatie betreft in de fase van het uitvoeren van verkenningen rond dit natuurgebied om de situatie goed in kaart te brengen. “Wij gaan ze stoppen, ze vernietigen het natuurgebied”, zegt Dompig. Hij wijst ook op de negatieve gevolgen voor het milieu vanwege het illegale kwikgebruik.
Dompig zegt dat een taaie strijd geleverd moet worden tegen de illegale praktijken in de goudsector. De illegalen schromen er niet voor om hun vermeende activiteiten voort te zetten, ondanks de ordeningsactiviteiten. Dompig zegt dat er in de ordening veel meer tijd is gaan zitten vanwege de vele conflicten tussen goudzoekers  waarin de commissie moest bemiddelen. Naast conflicten stuitte de commissie ook op ongeoorloofde winactiviteiten in bewoonde dorpen. Zo trof de commissie een situatie aan in het dorp Koffiekamp te  Brokopondo, waar goudzoekers in staat waren zelfs naast een kerk te graven. De afgravingen waren van dien aard dat er nu sprake is van instortingsgevaar van het kerkgebouw.
Dompig verwacht dat mogelijk tegen het eind van het eerste kwartaal de registratie van alle goudzoekers in het Sarakreek- en Benzdorp-gebied afgerond is.

error: Kopiëren mag niet!