SVB wacht al 226 dagen op antwoord Buza

De Surinaamse Voetbalbond (SVB) wacht al 226 dagen op een antwoord van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (Buza) inzake de dubbele nationaliteit voor sporters. In juli 2011 is door de SVB de correspodentie over de meervoudige nationaliteit, die met de vorig regering was gevoerd, doen toekomen aan de huidige Buza-minister Winston Lackin. ‘Wij hebben begrepen dat er aandacht besteedt wordt hieraan’, zegt SVB-voorzitter Louis Giskus in een intervieuw te kennen aan Natiosuriname.com. Na 226 dagen wacht de SVB verdere instructie van het ministerie af.
Aan Lackin is overhandigd een advies van de de Commissie Inzetbaarheid Voetballers met een Surinaamse achtergrond voor de Nationale Selectie van Suriname. Buza heeft de zaak in bestudering. Het advies bevat geen wetsvoorstel. Giskus zegt dat de SVB het initiatief al genomen heeft deze zaak bespreekbaar te maken. Om tot meer draagvlak te komen, moeten ook andere actoren hun bijdrage leveren. Over een eventuele handtekeningenactie casi quo petitie, vindt Giskus dat dit initiatief van de supporters zelf moeten komen.
‘Dubbele nationaliteit moet niet alleen gelden voor sporters, maar voor iedereen, die een toegevoegde waarde heeft voor het land’, zegt Giskus. Hij is het niet eens met de stelling van DNA-voorzitter Jenny Simons, die zegt niet te weten of een dubbele nationaliteit het gewenste effect zal hebben voor de ontwikkeling van de voetbalsport in Suriname. Volgens Giksus zijn er een aantal positieve effecten die via de dubbele nationaliteit bereikt kunnen worden. Zo noemt hij de beschikking over een groter arsenaal aan beter opgeleide spelers, beschikking over meer ervaring en fysieke kracht en meer internationaal draagvlak voor het nationaal team. Ook de Surinaamse competitie kan een positieve wending krijgen, omdat het niveau van de lokale spelers opgetrokken zal worden. Ze zullen hun attitude veranderen en zich meten met de training, voeding en leefstijl van de profspelers.
‘De ondersteuning van de overheid naar de sport, ook naar de voetbalsport, is zeer gering. De SVB leeft op de longen van buitenlandse steun. Bij dubbele nationaliteit zal de SVB gebruikmaken van ervaren en goed opgeleide spelers waarbij de investering in de betrokken spelers door het buitenland is geschied. Suriname zal dan kunnen profiteren van brain-drain uit o.a. Nederland’, geeft de SVB-voorzitter aan.
Een aantal top Suriprofs-spelers is bereid zijn krachten te geven aan de nationale selectie van Suriname, mits er een regeling komt op het gebied van de dubbele nationaliteit. Spelers als Sigourney Bandjar (RKC Waalwijk), Enzio Boldewijn (FC Utrecht), Lorenzo Burnet (FC Groningen), Maceo Rigters (Gold Coast United FC), Milano Koenders (NAC Breda), Sherjill MacDonald (Beerschot AC) en Glynor Plet (FC Twente) zijn bereid voor Suriname uit te komen.

error: Kopiëren mag niet!