Suriname heeft meer zelfmoordgevallen dan India

Suriname heeft meer zelfmoordgevallen dan India. Dit blijkt uit statistieken recent vrijgegeven door de World Health Organization (WHO). De cijfers zijn gebaseerd op het aantal zelfmoordgevallen per 100.000 inwoners en verdeeld naar sekse. De laatste data over zelfmoordgevallen in Suriname dateren uit het jaar 2005. Gemiddeld sloegen 28.7 Surinamers per 100.000 inwoners de hand aan zichzelf. Hiervan waren 23.9 mannen en 4.8 vrouwen. In India bedroeg in 2009 het zelfmoordcijfer op 20.8, waarvan 13.0 mannen en 7.8 vrouwen.
De meeste suïcidegevallen in ons land komen voor in het district Nickerie. Al jaren is het bekend dat dit district geteisterd wordt door dit probleem, maar een oplossing is er niet. Vrijwel dagelijks zijn er pogingen tot zelfmoord. Suïcide wordt voor het leeuwendeel gepleegd door Hindostanen. Een gedegen studie en aanpak vanuit de regering zijn er in feite nooit gekomen. De meest recente gevallen van suïcide in Suriname waren de acties van vader Nibar die de Saramaccarivier inreed met zijn auto, inclusief zijn drie eigen minderjarige kinderen, en de verhanging van een 29-jarige Nickeriaan na een liefdesaffaire met een scholier van 17 jaar.
Als we de cijfers kijken in de wereld,  dan is suïcide niet een probleem dat alleen door armoede komt. In een aantal rijke Westerse landen liggen de cijfers heel hoog, zelfs veel hoger dan Suriname. Zo kunnen we Japan met 49.4 per 100.000 inwoners tot een van de toplanden met zelfmoordgevallen rekenen. Ook in Frankrijk (33.2) en Finland (39.0) zien we veel mensen zelf een einde maken aan hun leven.
Maar de meeste landen met veel suïcidegevallen komen voor in het voormalige Oostblok. De voormalig Sovjet-Unie-landen hebben heel erg te kampen met dit probleem. Litouwen is met 71.7 gevallen per 100.000 inwoners de absolute wereldleider. Hoge cijfers rond de 50 en meer halen ook Slovenië, Servië, Rusland, Moldavië en Kazachstan. Ook Roemenie, Polen en Zuid-Korea liggen tussen 40 en 50. Van de Aziatische landen heeft Sri Lanka de hoogste notering, te weten 61.4.
In onze regio is Trinidad & Tobago met 21,7 iets beter dan Suriname. Maar buurland Guyana doet het slechter dan ons. In Guyana komen 52.4 personen per 100.000 inwoners om door suïcide. De cijfers van Guyana en Trinidad zijn van het jaar 2006. Voormalig kolonisator Nederland is met 18.6 ook een land met veel zelfmoordgevallen.
Jaswant Gajadien

error: Kopiëren mag niet!