Dat is het verschil

Zoals gewoonlijk ging ik vanochtend uit huis en reed met in mijn personenauto naar het werk. Moedeloos keek ik naar al het water dat de straten had veranderd in vaargeulen.
Een gevoel van demotivatie kwam bij me op. Hoelang zitten we al met dit probleem dat helaas  nog steeds niet opgelost wordt. Gelukkig moest ik over de Ringweg die ook niet een blij gevoel geeft, maar toch voelde ik me dit keer wel goed.  Hetgeen ik daar zag, gaf mij weer hoop. Enigszins verbaasd, parkeerde ik de auto om te zien of het werkelijk waar was. Er waren mensen bezig de bermen te maaien maar dat was gewoon, dacht ik. Het mooiste was wel dat direct er achteraan enkele mannen met plastic zakken liepen en de rommel opruimden en tegelijkertijd de berm  aan het harken waren. Ontroerd keek ik naar het gebeuren en een gedachte kwam direct bij me op: dat is het verschil! In feite ben ik, sinds ik voor het eerst hoorde van het verschil, ook gaan nadenken. De heer Wijdenbosch kwam, zat drie jaar en zorgde in die drie jaar voor de meest belangrijke bruggen. Helaas is het hem niet gelukt om de zo fel begeerde verbrandingsoven nog te realiseren, omdat het bepaalde mensen al stoorde dat de Surinamers wijzer zouden worden. Er werd toen een demonstratie georganiseerd om meneer Wijdenbosch af te zetten. Het had een grote ellende kunnen worden, maar meneer Wijdenbosch heeft toen aangegeven dat als de Surinamers zelf niet inzagen dat ze op de langere termijn alleen maar  voordeel zouden hebben dan had het voor hem geen zin om verder te gaan en ….. hij stapte zelf op. En dat is het verschil. Een nieuwe regering is aangetreden en spreekt in ieder geval duidelijke taal. En dat is al het verschil. -Een onderzoek is gedaan naar het sneller afvoeren van regenwater via een nieuw aan te leggen kanaal. -Een onderzoek is gedaan naar de ellende van de goudsector en direct is begonnen met het ordenen. -Een onderzoek is gedaan naar de woningnood en direct is begonnen met het bouwen van woningen. -Een onderzoek is gedaan naar het genereren van geld om de ontwikkeling aan te pakken en dat is in gang gezet in de goudsector. -Een onderzoek is gedaan naar het niveau van de hoogste college van staat en dat was heel erg laag. Daar wordt nu aan gewerkt. -Jarenlang wordt gezegd dat de vervuiling de schuld is van de Surinamers zelf die niet weten hoe het hoort. Dat is voor een gedeelte ook zo, maar nu wordt gezegd, als we de woonomgeving goed verzorgd uit laten zien, gaat de mentaliteit automatisch veranderen. – De overheid heeft nu gekozen voor optimale verfraaiing, te beginnen bij het Onafhankelijkheidsplein. Natuurlijk kan ik nog veel verder gaan, maar dat is niet eens nodig. Velen moeten nu al hebben ingezien dat het verschil zichtbaar is en steeds groter wordt.
Raar maar waar…….. Staatsolie is opgericht in 1980 en dat is het verschil. De ontwikkeling is misschien nog niet echt zichtbaar, maar dat kan ook niet als je van niets, iets moet maken en er constant een hoop schreeuwers zijn die steeds maar  proberen met sentimenteel gedrag hun eigen tekortkomingen te camoufleren. Wijzen naar een ander is de aandacht van jezelf afhouden.  Voorbeeld: dat zooitje vanaf het Onafhankelijkheidsplein hebben we niet aangepakt, omdat we rekening hebben gehouden met de afspraken met Unesco. We koesteren wel onze binnenstad maar zijn, helaas, te gemakzuchtig. Zelf onderhouden kunnen we niet want we hebben geen geld daarvoor, maar wel voor een onbenullig proces dat al 5 jaar duurt en een waardeloos geworden project in West Suriname. Het verschil gaat in ieder geval zichtbaar worden, maar geduld is een schone zaak.
Rebien

error: Kopiëren mag niet!