Vrouw veroordeeld wegens drugssmokkel

De 52-jarige modiste, Dina Vreedzaam gehuwd Plein, is binnen een jaar twee keren door de mand gevallen. In juli kwam zij uit het gevang en in oktober probeerde zij wederom drugs te smokkelen naar Nederland. Rechter Marie Mettendaf veroordeelde Vreedzaam tot 10 maanden gevangenisstraf met daarop een boete van SRD 1000, te vervangen door een maand hechtenis.
De magistraat was de mening toegedaan dat de officier van justitie, Nirmala Maikoe, een hoge straf had gevorderd, omdat de verdachte niet lang terug was veroordeeld en zich weer schuldig heeft gemaakt aan een soortgelijk feit. De rechter was van oordeel dat de verdachte de eerste keer haar straf heeft gehad en ook heeft uitgezeten. Deze keer moet zij maar weer haar straf uitzitten. Ook gaf de rechter mee dat indien een veroordeelde tijdens zijn of haar proeftijd zich schuldig maakt aan een strafbare feit, de vervolgingsambtenaar ertoe kan overgaan om de voorwaardelijke straf nog te laten uitzitten.
De rechter achtte tegen Vreedzaam poging tot uitvoer van 165 bolletjes (1.250 gram) cocaïne, welke  in haar koffer verborgen waren, wettig en overtuigend bewezen. Zij legde een straf op van 12 maanden, waarvan 2 voorwaardelijk met aftrek en de bovenvermelde boete.
De openbare aanklager had op de vorige zitting een straf van 2 jaar met aftrek en een boete van SRD 3.500, subsidiair drie maanden hechtenis, gevorderd. Zij gaf aan dat de verdachte nauwelijks drie maanden op vrije voeten was en zich weer schuldig maakte aan een soortgelijk strafbaar feit. De verdachte was de eerste keer tot 9 maanden veroordeeld. Vreedzaam mag in augustus 2012 naar huis.
 Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!