‘Mariënburg lijkt op een vuilstortplaats’

Troep in de trenzen, op erven en langs de straat. Dat beeld krijgen toeristen en Surinamers te zien wanneer ze het dorp Mariënburg te Commewijne bezoeken, meent dc Ingrid Karta- Bink. De plek is zo vies dat het op een vuilnisbelt begint te lijken, vindt de functionaris. De dc heeft verschillende acties ondernomen om het probleem te verhelpen. Maar verschillende schoonmaakbeurten hebben niet geholpen. De dorpelingen blijven hun troep onverantwoord langs de straat, in de trenzen en op hun erven dumpen.  Begin vorig jaar waren er 20 trucks nodig om het grofvuil van Mariënburg te vervoeren naar een dumpplaats. In september van hetzelfde jaar moesten 7 grote trucks aanrukken om additioneel grofvuil te vervoeren. In de hoofdlozingen werden tijdens opgravingen ijskasten, wasmachines en gasfornuizen gevonden.
Karta- Bink zette een extra vuildienst in. Er werd een tijdlang vuil opgehaald op de maandag, woensdag en zaterdag. Maar na maandag zag Mariënburg er weer vies uit. Ook plaatst men het vuil niet op de correcte manier in de daarvoor bestemde vuilnisbakken. ‘Als je vuil ziet! Ze dumpen vlak naast de vuilnisrekken die ik heb laten plaatsen. Je ziet ook overal PET-flessen.’ Uiteindelijk moest de extra dienst worden stopgezet, want het werd de dc te duur. Er wordt nu alleen op de woensdag en zaterdag vuil opgehaald.
‘Marienburg is echt een zorggebied. De hoofdweg is een troep vanjewelste.  Er moet gewerkt worden aan de mensen hun gedrag. Ik weet niet meer hoe de mensen te vragen om vuil in een zak te plaatsen en in de rekken te dumpen. Het is geen mooi gezicht voor toeristen en Surinamers.’
De dc zal het Rode Kruis weer vragen om met Mariënburgers te  praten. Er moet volgens haar een mind shift plaatsvinden, anders blijft Mariënburg een vieze plek.

error: Kopiëren mag niet!