Het integratieproces en het leiderschap in de Latijns-Amerikaanse en Caribische regio (deel 2) Kriesnadath Nandoe

3.  Community of Latin American and Caribbean States (CELAC)
Op uitnodiging van de President van Mexico, F. Calderon, kwamen op 22 en 23 februari 2010 Staatshoofden en Regeringsleiders van de Latijns-Amerikaanse en Caraibische Regio in Mexico bijeen en besloten werd tot de oprichting van ‘The Community of Latin American and Caribbean States (CELAC)’  met als doel ‘to promote the synergy, harmonization and complementanity of cooperation activities between the different integration mechanisms’. Goedgekeurd werd de ‘Latin American and Caribbean Unity Declaration (Cancun Declaration)’. Tijdens de oprichtingsvergadering werden verschillende visies met betrekking tot het doel en de functionering van CELAC naar voren gebracht. Echter prevaleerde het saamhorigheidsgevoel van de aanwezige leiders en President Calderon zei bij de sluiting van de Summit ‘The wish of our nations has been greater integration, a means to taking a positive step forward in that direction is to consolidate, with big effort and sacrifice on the part of all, one single regional mechanism’(5). Als juridische organisatievorm werd gekozen voor “Gemeenschap” boven unie, organisatie, alliantie, forum, league, coalitie of federatie.
 
Volgens het operationeel gedeelte van de Cancun Declaratie zal de LAC identiteit gebaseerd zijn op onder andere de volgende beginselen en waarden (paia 2):
-          respect voor internationaal recht;
-          soevereine gelijkheid van staten;
-          vermijding van geweld;
-          democratie, eerbied voor mensenrechten en milieu;
-          internationale samenwerking;
-          eenheid en integratie van de LAC landen;
-          bevordering van vrede en regionale veiligheid.
Bij de uitoefening van haar werkzaamheden zal CELAC worden geleid door de volgende beginselen: solidariteit, sociale inclusiviteit, gelijke kansen, complementariteit, flexibiteit, vrijwillige participatie, pluraliteit en diversiteit (paia 3).
Als prioriteitswerkgebieden worden genoemd:
-          aanmoediging van regionale integratie;
-          bevordering van politieke coördinatie van de LAC agenda in mondiaal verband;
-          aanmoediging van dialoog met andere staten, groepen van landen en regionale organisaties;
-          bevordering van communicatie, samenwerking en coördinatie tussen de subregionale en andere instellingen;
-          uitvoering van besluiten vervat in de Declaration of Salvador de Bahia, Montego Bay Plan of Action.
 
4.  Caracas Declaration and Plan of Action
Zoals in de laatste paragraaf van de Cancun Declaratie is vastgesteld, kwamen binnen het raamwerk van de derde Summit van CALC en de 22e Summit van de Rio Groep Staats- en Regeringsleiders van de LAC-landen op 2 en 3 december 2011 in Caracas bijeen. Tijdens deze Summit werd CELAC geproclameerd, de Caracas Declaration en Plan of Action goedgekeurd en werden 22 documenten ondertekend. In beide declaraties wordt sterk de nadruk gelegd op realisering van de besluiten, die in The Salvador de Bahia Declaration (2008), the Montego Bay Action Plan (2009), the Cancun Declaration (2010) alsmede enkele andere documenten zijn goedgekeurd.
 
In paragraaf 31 van de Cancun Declaration wordt vastgesteld dat CELAC zal dienen als ‘representative mechanism for political consultation, integration and cooperation of LAC countries and as a common space to ensure the unity and integration of our region’.
Bij de proclamatie van CELAC zei President Chavez dat de nieuwe regionale organisatie de hoeksteen  zal worden van de eenheid van de Lantijns-Amerikaanse en Caraibische regio en hij bracht in herinnering de visie van Simon Bolivar die reeds in 1824 in het parlement van Panama had opgeroepen tot het vormen van een federatie van onafhankelijke republieken.
CELAC zal – in het kort – alles in het werk stellen om politieke, economische, sociale en culturele integratie te bevorderen.
 
Noot:
5.  Aravena, Francisco Rojas  -The Community of Latin American and Caribbean States:
A viable option to consolidate Latin American multilaterism – Focal – september 2010

Geef een reactie

error: Kopiëren mag niet!