Perikelen rond de volkswoningbouw! De Verrekijker……… Wilfred H. Molly

 Met verbazing hebben wij kennis genomen van de vele onbegrijpelijke verhalen inzake de stagnering van de volkswoningbouw. Een stagnering die vooral onder de huidige leiding van ons land – na de beweringen van de leider toentertijd – niet zou mogen voorkomen nu hij het politiek volledig voor het zeggen heeft.
Vanuit het podium van Ocer alsook van de diverse andere overal elders in het land werd er luidkeels tijdens de verkiezingspropagandaperiode een bijzonder groot aantal te bouwen volkswoningen bij herhaling aangekondigd. Alles zou als een knikker van een leien dak gaan. Nu moet echter blijken dat “de beste stuurlui” inderdaad aan wal staan.
De huidige leiding van het land verkeert intussen toevallig onder de gelukkige omstandigheid dat zij het wiel – m.b.t. de bouw van volkswoningen – niet opnieuw hoeft uit te vinden. Bovendien heeft de leiding nagenoeg bij elke gelegenheid beweert te beschikken over een bijzonder groot aantal aanhangers waarop zij tij en ontij kan rekenen. Welaan met de bouw van volkswoningen in dit land heeft de voormalige ( nu wijlen) leider Johan A. Pengel het fundament gelegd. Het is thans slechts een kwestie van voortborduren op de ingeslagen weg (het wiel is er al). Daarvoor zijn er legio goede voorbeelden van volkswoningen te volgen zoals: de zgn. Doaunewoningen te Maretraite, het Moniz-project ( achter Apintie), Peu et Content, Tammenga-project. Alle benodigdheden de bouw betreffende van voornoemde bouw-projecten liggen voor het oprapen in de archieven van OW, Sociale Zaken en noem maar op. Duur betaalde deskundigen zijn onder de huidige omstandigheden niet dringend nodig om speciaal nieuwe type volkswoningen op te zetten. Slechts de oppervlakte kan verschillen naar de huidige gerieven van de tijd en eventueel nieuwe snufjes. Ons volk is doorgaans gauw tevreden. Ze smachten naar een verblijfplaats, een onderdak. Hun interesse beperkt zich tot een dak boven hun hoofd en hebben bovendien geen keus. Voldoen de eerder genoemde woningen van Tammenga ect. etc. aan de eisen van vandaag?  Zo ja, steek de handen uit de mouwen en trommel zowel de geschoolde als half-geschoolde bouwvakkers op en haal ook de gedetineerden uit de gevangenis als benodigde handlangers. Deze handlangers worden in de praktijk (on the job) dus in de gelegenheid gesteld een vak te leren en vul de rest aan met werkzoekende behoeftigen, desnoods alleen uit eigen gelederen. Zie daar een scala aan krachten. Deze kunnen ingezet worden bij de bouw van de volkswoningen, waardoor minder er financiële uitgaven zijn dan men zou kunnen vermoeden.
Door de invloed die de leiding meent te hebben werkelijk positief aan te wenden, moet men kunnen bogen op succesvolle medewerking in de vorm van een bijdrage aan grote delen bouw- en hulpmateriaal, zoals grind, schelpen, zinkplaten, cement, spijkers, kortom zo goed als aan alle hulpmateriaal. Over de beschikking van bouwterreinmogelijkheden zullen wij niet veel woorden hoeven te gebruiken, omdat de overheid volledig daarover beschikt.
Met het bovenstaande aan bruikbare ideeën hopen wij als rechtgeaarde Surinamers weer eens een bijdrage te hebben geleverd. De mogelijkheid om productiever gebruik te maken van bureau- ambtenaren aan het bouwproces zou ook door de leiding ernstig bekeken kunnen worden. Alle beetjes helpen, zei de muis. Wie weet als uit de grote scharen aan directe medewerkers woningzoekenden naar voren treden die uit nood mee willen helpen en hun diensten aanbieden. Die lui zouden mogelijk de voorkeur hebben bij de aanwijzingen.
Het zou niet als kwaad beschouwd mogen worden  als de president in dit speciaal geval, waar het om verkiezingsbeloften aan het volk gaat, die ingevuld moeten worden, zelf opnieuw misbruik maakt van zijn schommelende populariteit.  Samen met het aanwenden van zijn macht zou momenteel ontzettend veel gedaan kunnen worden voor de groep misbedeelden uit ons volk.
Met de binnenkort te verhogen AOV en alle andere in het vooruitzicht gestelde goede voornemens ten behoeve van. de gehele samenleving zal dit gebeuren “baas” en de zijnen wel in dank worden afgenomen. Vergevensgezind als dit volk nu eenmaal is, twijfelen wij geen moment aan hen te tonen dankbaarheid zowel nu als in de naaste toekomst. Mocht de regering evenwel de volksnood betreffende de woningbouw misbruiken om blad (geld) onderling te maken naar het model van de Wijdenboschbrug ( zoals wordt beweerd), dan buigen wij het hoofd. Hoewel de corruptiebestrijding als een kruistocht wordt ondernomen, maar de anticorruptiewet op zich laat wachten,  zullen wij onze pen blijven  gebruiken bij de onregelmatigheden in de toekomst. De volgende regering zal dan de enorme schuldenlast moeten overnemen en betalen. Zo niet de volgende generatie!

Geef een reactie

error: Kopiëren mag niet!