Sheilendra Girjasing: ‘Intrekken beschikking Sasur’

‘Intrekken van de beschikking van Sasur’, zegt het VHP-assembleelid Sheilendra Girjasing. ‘Stop de beschikking van Sasur, zodat Sasur niet meer bestaat.’ Hierdoor kan niet tot uitvoer van de vonnissen worden overgegaan, stelt het VHP-assembleelid. Dat deze organisatie onder het mom van opkomen voor artiesten is opgericht en juist mediabedrijven achterna holt voor het innen van royalty’s, gaat volgens Girjasing te ver. ‘Ze hebben het accent verlegd. Sasur is juist de mediahuizen waar het grotere geld ligt, gaan bedreigen en pakken.’ Dit gedrag wordt door Girjasing bestempeld als ‘zeer onethisch’.
‘De rechtsvorm van Sasur is al totaal verkeerd. Artikel 6 van de beschikking geeft aan dat de organisatie moet bestaan uit verschillende stakeholders waaronder artiesten en componisten. Maar Sasur is juist een familieorganisatie waar de scepter wordt gezwaaid door het echtpaar Ramlal. Sasur is een familiebedrijf geworden.’ Het is ook een feit dat deze organisatie niet voldoet aan de aspiraties van de artiesten en componisten. Dit is in de achterliggende periode duidelijk naar voren gekomen.
Volgens Girjasing is het van groot belang dat de artiesten in Suriname zich gaan bundelen. En dat zij zelf het initiatief nemen om een organisatie op te richten die daadwerkelijk moet opkomen voor hun belangen en zich niet zal blijven blindstaren op de mediahuizen. Girjasing wijst er ook op dat de artiesten vooral niet uit het oog moeten verliezen dat mediahuizen een belangrijke rol spelen in het populair maken van hun product. ‘Hierin heeft de zanger geen enkele inbreng. Het zijn de mediahuizen die een lied populair maken.’
‘De kwestie van het betalen van royalty’s aan artiesten is beslist geen simpel aspect. Dit moet in een breder perspectief bekeken worden. Er moet niet lichtzinnig gedacht worden over wat Sasur doet’, benadrukt Girjasing. Zo moet aan de mediahuizen ruime mogelijkheid geboden worden voor het afdraaien van een nummer. ‘Wanneer een lied bijvoorbeeld is geflopt, kan je onmogelijk van de mediahuizen verwachten dat ze ervoor gaan betalen. Zij moeten goed de kans krijgen om een lied te promoten en pas wanneer het aangeslagen is onder het luisterpubliek, kan je geld ervoor vragen. Het moet niet zo zijn dat je een of ander dom product gaat inleveren en vanaf de eerste dag geld gaat beginnen te eisen’, aldus Girjasing.
Asha Bhagwat

Geef een reactie

error: Kopiëren mag niet!