Chaos op eindhalte “derde blok”

De particuliere lijnbussen naar Zanderij, de POZ en PRVZ, zijn erg ontevreden. Momenteel is hun eindhalte officieel bepaald aan de Dr. Sophie Redmondstraat, bijna tegen de Fred Derbystraat aan.  Vroeger stonden zij in het centrum van de stad, en wel aan de Heiligenweg. Voor de passagiers was dit een ideale stopplaats. Zij konden immers na het doen van hun inkopen, zo gepakt en gezakt in de bus stappen. Nu moeten zij met hun lading nog een poos lopen naar de Dr. Sophie Redmondstraat alvorens de bus te pakken. De lijnbussen ondervinden danige concurrentie van de NVB-bussen. Dit, omdat zij zijn gebleven op het busstation aan de Heiligenweg en de klanten dus eerder de NVB-bus pakken die bovendien ook goedkoper is in prijs. Voor de lijnbus betaal je SRD 3 per rit en voor de NVB-bus is dat SRD 2,15.
 
Vroeger reden de bussen vier ritten naar Zanderij en terug, hetgeen neerkwam op acht enkele ritten. Aan het eind van de dag hield je als eigenaar dus toch nog wat over. Tegenwoordig maak je met veel geluk vier enkel ritten’, zegt POZ – woordvoerder Roelof Pot. Er valt nu niet veel meer te verdienen op deze route. Allereerst het tarief: dit is gesteld op  SRD 3. Naast dit ritgeld ontvangt de bushouder 10 liter bandstofcompensatie per enkele reis. In totaal komt dat neer op een inkomsten van 30 x SRD 3 = SRD 90 +  SRD 15 brandstofcompensatie =  SRD105. Dit is alleen als de bus voor 100% bezet is met passagiers naar Zanderij. In tegenstelling tot de meeste andere busverbindingen in de stad, wordt een passagiersstoel gedurende de gehele rit maar door 1 passagier bezet gehouden. Komt men voor een Zanderijbus naar het derde blok, dan gaat men ook helemaal door tot voorbij Onverwacht. Moet men er eerder uit, dan kiest men voor een goedkopere en sneller uitrijdende PL- of PO-bus. In de praktijk blijkt dat gemiddeld 15,8 passagiersstoelen per rit bezet worden. Dat is net iets meer dan de helft van het aantal zitplaatsen. Met de winst moet het onderhoud van de bus, de verzekeringen, de keuring, het inkomen van de chauffeur en de bushouder betaald worden. Bovendien moet je als eigenaar nog wat overhouden om een vervanging te kunnen betalen.
 
Om een idee te krijgen: een taxi die een laag tarief hanteert (geen straattaxi), vraagt  SRD 120 voor een rit naar Zanderij met een gewone personenauto. Wil  men dus nog goedkoper naar Zanderij, is het goedkoper om alle stoelen van een Zanderijbus af te kopen, die zal je dan  SRD 90 vragen vanaf het derde blok.
Een jaar geleden stond er bijna altijd, de gehele dag een particuliere bus in de stad. Aan de Heiligenweg stonden er gemiddeld 2 a 3 bussen en op hoogtijdagen soms 4 bussen. Men vond altijd dus wel een bus en men kon kiezen tussen NVB of particulier. Nu is de keuze als men van de markt komt om 100 meter te lopen en daar een NVB-bus voor SRD 2,15 te nemen of een half uur lopen en dan SRD 3 te betalen. Inmiddels staan er op de Heiligenweg meer bussen dan dat er stonden toen POZ en PRVZ weggestuurd werden. Over herinrichting van de Heiligenweg en verplaatsing van andere bussen zoals NVB wordt er niet meer gesproken.
 
De NVB-bus lijkt goedkoper, maar die krijgt naast de brandstofcompensatie ook nog een dagvergoeding, in het geval van de Zanderijbussen ongeveer SRD 375 per bus per dag voor 2 retour ritten. Geen wonder dat de NVB graag avondbussen wil gaan zetten en zich geen zorgen maakt of zij dan wel  passagiers rijden of niet. Opmerkelijk was ook het bericht dat de NVB graag het tarief aan wil passen voor de nachtbussen met 20%. Zij komen dan ongeveer gelijk op het tarief van de particuliere bussen. Was er voorheen nog een avondbus, deze rijdt nu niet meer. Niet dat er geen klandizie meer is, maar meer omdat er totaal geen faciliteiten meer zijn en de financiële vergoeding voor de bushouder en zijn chauffeur uitblijft. De politie die op de Heiligenweg om de hoek aan de Keizerstraat een post heeft, zorgde voor veiligheid en geborgenheid. Nu, op het derde blok, moet de politie van ver met een auto komen. Er hebben zich in de periode dat de bushouders probeerden de avondbus vanaf het derde blok te handhaven verschillende calamiteiten voorgedaan.
 
De zeer slechte sanitaire voorzieningen (nu 2 plastik noodtoiletten voor de duizenden mensen die zich dagelijks verzamelen op het derde blok) worden afgesloten, zodra de controleurs van TCT ’s middags naar huis gaan.  De lantarenpalen zijn voor goede verlichting geplaatst, maar niet aangesloten en niet voorzien van lampen. Er is nergens een vuilniston in de omgeving te bekennen, al het afval blijft dus op straat tot OW dit op komt harken.
Het aantal autobezitters in Para is het afgelopen jaar explosief gegroeid, de bussen rijden steeds minder, de files op de Indira Gandhiweg worden elke dag langer en beginnen elke dag vroeger. Het is dus niet meer dan noodzakelijk dat de desbetreffende ministeries zich komen vergewissen in welke situatie deze serviceverlenende dienst is gemanoeuvreerd.
 
Deze lijnbushouders willen: 1) aanpassing van het bustarief;  2) een plaats in het centrum van de stad waar 1 of 2 bussen mogen stationeren welke zij vanuit de “buffer” op het derde blok kunnen voorzien van bussen;  3) goede sanitaire voorzieningen bij de bushalte in het stadscentrum en op het derde blok;  4) afvalemmers op het derde blok en in het stadscentrum;  5) goede verlichting en bescherming tegen zon en/of regen op het derde blok;  6) snellere responsetijd van politie in geval van calamiteit;  7) een dialoog met het ministerie van TCT om in te spelen op de markt, de passagiers zo goed en veilig mogelijk te vervoeren naar hun bestemming en continuïteit van het openbare vervoer te waarborgen.

Geef een reactie

error: Kopiëren mag niet!