Maandag 25 maart 2019

1 Artikel Locomotorius

1 Artikel Locomotorius1Topsporters zijn bijzondere mensen. Ze hebben een succesvolle manier van denken en hebben een geweldige mindset om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Neem nou bijvoorbeeld Carlos Montpellier, oud doelman van Transvaal. Als vijftienjarige jongen, stond hij als invaller al onder de lat bij Transie. En nog wel tegen aartsrivaal Robinhood. Slechts enkele jaren daarna was hij vaste keeper van het nationale elftal van Suriname. Hij was zonder meer getalenteerd, maar had niet zomaar de top bereikt. Veel trainingsuren waren daaraan vooraf gegaan. Ons land heeft nog veel meer topsporters, die Suriname op de kaart hebben gezet. Denk maar aan seiri boto (zeilboot) Edwin ‘Wiene’ Schal, Anthony Nesty, Ilonka Elmont, Tyrone Spong en nog vele anderen. Teveel om op te noemen. Deze (oud)sporters hebben over het algemeen een gezonde leefstijl en voldoende beweging.

En toch kan het na een actieve en succesvolle sportcarrière mis gaan. Een goed voorbeeld hiervan is voetballegende Diego Armando Maradona. Uitgaande van zijn topsportverleden, zouden we kunnen denken: die blijft wel bewegen, dat zit in z’n genen. Maar bij hem ging het faliekant mis nadat hij gestopt was met zijn actieve voetbalcarrière. Het bleek niet eenvoudig te zijn om terug te gaan naar een ‘normaal’ leven. Maradona raakte, net als velen van ons, verstrikt in de val van een druk bestaan. Alles willen en geen keuze maken ‘wat wel en wat niet kan’. Dan heeft de dag te weinig uren en is er geen ruimte meer voor voldoende beweging. Dat leidde bij hem tot overgewicht. Hij had een te druk bestaan en weinig lichamelijke activiteit. En natuurlijk gaf zijn lichaam waarschuwingen af, maar daar naar luisteren; daar had hij het te druk voor.

Wat we proberen aan te geven is het volgende: als zelf grote topsporters na hun actieve sportloopbaan, slachtoffer kunnen worden van een verkeerde leefstijl, dan zou dat bij ons (de niet-topsporters) nog gemakkelijker kunnen gebeuren. Tenzij, u zich realiseert dat het anders moet. Want u hoeft niet op een duidelijke waarschuwing te wachten. Een waarschuwing waarbij uw rikketik er plotseling mee ophoudt of uw bloeddruk als een Delta II, skyhigh de lucht in vliegt. Het is daarom goed dat u de juiste keuzes maakt en weer structuur in uw leven brengt, voor zover dat nog niet het geval is. Dat houdt in: goede voeding, dagelijkse beweging en rust op z’n tijd.. De kern daarvan is, balans in het dagelijkse leven.

De combinatie van bewegen – voeding – werk – rust – sociaal leven/ontspanning is daarbij zeer belangrijk. Het lijkt misschien vrij saai, maar het tegendeel is waar. Een gezond en goed functionerend lichaam geeft plezier en stelt u tot veel meer in staat. Wat is de lol van steeds maar achter de feiten aanlopen, moe zijn en uiteindelijk stress krijgen? Breng wat orde in uw leven. Ga dansen, schaken, luister naar muziek, hardlopen, fitnessen, eet gezond en zorg voor voldoende ontspanning. Het zijn de ingrediënten voor een leven lang plezier van een goed functionerend lichaam. Een gezonde leefstijl geeft u niet het eeuwige leven, maar de kwaliteit ervan gaat met sprongen vooruit. Het zal u mogelijk ook helpen om de chronische aandoeningen die een gevolg zijn van een verkeerde leefstijl te beperken of zelfs uit uw leven te bannen. Hoe oud we worden weet niemand. Maar hoe we oud worden, dat is wel te beïnvloeden.

LOCOMOTORIUS, sportmedisch trainingscentrum
Wekelijkse rubriek m.b.t. vitaal ouder worden
Adres: Mr. H.J. Heylidystraat nr. 4 te Zorg en Hoop
Tel.: 8502091 / 400452
Website: www.fysiotherapiefitnesssuriname.com
E-mail: fitprogram4you@yahoo.com
John Kiesel en Ricardo Bhola