Vrijdag 25 mei 2018

Yoga in Suriname

13-02- 2017

Sinds 2010 is de Yogaschool van Ron van der Post neergestreken in Suriname met als enig doel om de yoga kennis te verspreiden. Zowel de fysieke houdingen met de ademhalingsoefeningen als ook de indrukwekkende en zeer praktische theorie over het leven. Door de jaren heen zijn er al velen docenten afgestudeerd aan de 2 ½ jarige opleiding die gegeven wordt in blokken, waarbij de studenten twee maal per jaar vijf dagen achter elkaar worden geschoold in deze oude en zeer actuele filosofie.
Steeds meer mensen ontdekken dat yoga niet alleen maar zitten is op een matje, maar dat het een perfecte manier is om aan je fysieke en mentale gezondheid te werken. Er zit geen competitie in en dat geeft rust en ruimte om heerlijk te spelen met de oefeningen. De theorie geeft soms haarfijn aan hoe het komt dat er verschillende klachten zich in het lichaam openbaren en dat er vaak een mentale geschiedenis aan vooraf gaat.
Juist door deze inzichten zijn we dan in staat om juiste beslissingen te nemen om onze eigen verantwoordelijkheid te nemen en aandachtig om te gaan met onze gezondheid.
De opleiding en kennis die wordt doorgegeven komt voort uit de traditie van Ron zijn Guru, Brahmrishi Viswatma Bawraji Maharaj, bij wie hij een jarenlange studie heeft mogen genieten. Na het overlijden van zijn Guru, leerde hij verder van zijn leraar en mentor swami Yogananda Ji. Nog steeds gaan Ron en zijn leraar Yogananda de bergen in om te mediteren en de filosofie te bestuderen. Zodoende blijft de school zich ontwikkelen in de enorme zee van kennis die de Yoga in zich heeft. Op een speelse en toegankelijke manier wordt deze eeuwen oude kennis vertaald naar onze alledaagse leven op de mat en naar het gezinsleven. Zodat het een theorie wordt die we allemaal kunnen begrijpen en kunnen toepassen. Het maakt het leven een stuk meer ontspannen en relaxter. Lastige filosofische verhandelingen worden inzichtelijker en toepasbaar in het hier en nu.
In februari komt Ron weer naar Suriname om de opleiding te verzorgen aan verschillende groepen studenten, daarnaast worden er lezingen en workshops verzorgd zowel in Paramaribo als in Nikerie. Iedereen die kennis wil maken met deze mooie yoga vorm is van harte uitgenodigd om mee te doen aan de twee daagse yoga workshop of deel te nemen aan lezingen.