Dinsdag 19 februari 2019

1 Locomotorius.

1 Locomotorius 2Morgen is het zover. Dan weten we welk land het beste elftal van de wereld heeft. Het sterk bezette toernooi kende niet één, maar meerdere favorieten. Uiteindelijk hebben Frankrijk en Kroatië het het verst geschopt. Opvallend was het feit dat de we grote jongens als Neuer, Tony Kroos, Andrés Iniesta, Sergio Ramos, Christiano Ronaldo, Lionel Messi, Neymar, vroegtijdig het toernooi zagen verlaten. De meeste Surinamers, hadden wel een favoriet. De één was voor Argentinië, vanwege Lionel Messi of Maradona. Een grote groep was traditiegetrouw voor onze zuiderburen. Voor de gele kanaries, die wel eventjes met hun Sambavoetbal, wereldkampioen zouden worden. Groot was de teleurstelling toen bleek dat België met de rappe Romelo Lukaku en de slimme Kevin de Bruyne, een struikelblok was. De Belgen verslikten zich op hun beurt, toen het om het echie ging. Het Frans elftal bleek een maatje te groot.
De Engelsen waanden zich al in de finale, maar kwamen bedrogen uit toen ze het opnamen tegen de gevaarlijke outsider Kroatië. Hoeveel mensen hadden Kroatië getipt als finalist? Wij van Locomotorius in elk geval niet. Wij hadden een land uit het Zuid-Amerikaans continent als wereldkampioen getipt, maar de wens was waarschijnlijk de vader der gedachte.
In elk geval; morgen zullen velen aan de beeldbuis gekluisterd zitten om de Franse immigrantenkinderen, het te zien opnemen tegen de nooit opgevende Kroaten. We kunnen ons nu de vraag gaan stellen, waarom het juist deze twee landen zijn, die in de finale staan. We zullen een poging wagen om de teams te analyseren. Kijken we naar Frankrijk; dan zien we dat dit nationaal elftal beschikt over een dusdanig dynamisch krachtig middenveld, dat we gerust kunnen stellen dat hun middenveld alles in zich heeft, wat in het hedendaags voetbal vereist is. Kracht, slimheid, vindingrijkheid, loopvermogen en dat fijn gevoel in de kleine ruimte. Een speler die qua loopvermogen met kop en schouders eruit springt, is de speler wiens solo-actie , op ons netvlies gebrand is. We hebben het natuurlijk over de supersnelle ‘Miep Miep’ Kylian Mbappé van Kameroenese afkomst, die met zijn sprint over een afstand van 60 meter, drie Argentijnen voorbij raasde, alsof ze er niet stonden. Dit Franse wonderkind is behalve extreem snel, ook oersterk en kan een wedstrijd in een oogwenk beslissen. Met zijn snelheid en techniek, is hij voor menig verdediging een ware plaag. Een andere sterspeler van Les Blues is Paul Pogba. Het toonbeeld van fysieke kracht en doorzettingsvermogen. Hij is één van de mannen die morgen, Mbappé van ballen zal moeten voorzien. De overige Franse voetballers, (inclusief de reservespelers), die bijna allemaal hun roots in Afrika hebben, doen elke tegenstander bij voorbaat beven van angst. Dit Frans elftal, kan het elke tegenstander moeilijk maken. Of Kroatië ondanks bovenstaande Franse wapenfeiten, onder de indruk is, maar de vraag. De Kroaten hebben onder aanvoering van de kleine, maar moedige Luka Modric, drie verlengingen achter de rug. Ze hebben in feite een hele wedstrijd, meer gespeeld dan Frankrijk. Daarnaast hebben ze één dag minder rust dan de Fransen.

Als ze aan de aftrap van de finale beginnen, hebben ze iets meer dan drie dagen, rust gehad om de batterij weer op te laden. Maar één ding mag zonder meer van dit elftal gezegd worden. Ze hebben lef, doorzettingsvermogen en een onverzettelijkheid van zo heb je me daar. Petje af voor deze jongens die ‘strijdvaardigheid’ tot kunst hebben verheven en een conditie hebben waar menig paard jaloers op zal zijn. De Kroaten hebben net als de Fransen, zeer talentvolle spelers die technisch begaafd zijn. Velen spelen in sterke buitenlandse competities. De kracht van dit elftal ligt in de wil om voor elkaar te vechten. Voor elke centimeter en als het moet, met gevaar voor eigen leven. In hun strijd gaat de kleine aanvoeder met ingevallen wangen altijd voor. Luka Modric, de man met de geniale ingevingen, verdeelt het spel; ziet diepte en werkt het hardst van allemaal. Het lijkt wel alsof hij een derde long heeft. In een verlenging, trekt hij nog een sprint van 40 a 50 meter, als de wedstrijd daar om vraagt. Met zijn 1,72 m is hij klein voor een voetballer, maar zijn souplesse, geweldig overzicht en fluwelen baltechniek, hebben Kroatië geen windeieren gelegd.
Op papier heeft Frankrijk de beste papieren, maar dit WK is het WK van de verrassingen. Laat ons hopen dat de finale een prachtfinale wordt. En dat de ploeg met het beste voetbal, uiteindelijk de wereldbeker omhoog zal houden. Wie o wie zal geschiedenis schrijven in Rusland?

LOCOMOTORIUS, sportmedisch trainingscentrum
Wekelijkse rubriek m.b.t. vitaal ouder worden
Adres: Mr. H.J. Heylidystraat nr. 4 te Zorg en Hoop
Tel.: 8502091 / 400452
Website: www.fysiotherapiefitnesssuriname.com
E-mail: fitprogram4you@yahoo.com
John Kiesel en Ricardo Bhola