Winston Jessurun: ‘Bouterse is bang voor politieke consequenties Tapajay Project’

1winston‘Bouterse is bang voor de politieke consequenties van het Tapajay Project.’ Het DA-91-assembleelid Winston Jessurun komt tot deze conclusie wanneer hij nader bekijkt dat het Tapajay Project, waarover zoveel tamtam is gemaakt, door president Desi Bouterse ineens van de tafel is geveegd. Het afgelopen jaar heeft de president persoonlijk aan het parlement medegedeeld dat dit waterkrachtproject niet wordt uitgevoerd. Hoewel eerder door Staatsolie-directeur Marc Waaldijk was aangegeven dat het project rond 2015 een feit moet zijn. De reden waarom het project is stopgezet, is nog steeds een raadsel.
Het Tapajay Project houdt in dat er water wordt onttrokken uit de Tapanahonyrivier en de Jaykreek om het Brokopondo Stuwmeer te voorzien van voldoende water. De Nieuw Front-regering had gedurende 2005 en 2010 dit project opgenomen in haar Meerjaren Ontwikkelingsproject, maar later bleek dat de oppositie toentertijd flink politiek heeft gescoord met dit project. Zo werd aan de bewoners aan de benedenloop van de Tapanahonyrivier voorgehouden dat zij over weinig water in de rivier zou beschikken en dat deze op gezette tijden zelfs droog zou komen liggen. Jessurun vindt het absurd dat er bij voorbaat precedenten worden geschept en bewoners ertoe worden bewogen het project te torpederen. Maar dit blijkt een politiek steekspel te zijn.
De politicus legt er de nadruk op dat de belangen van deze ‘handjevol’ bewoners overwogen moet worden ten opzichte van het algemeen belang, dat vooral het land ten goede zal komen. Het Tapajay Project betreft een middellange termijn investering. Vooral gelet op de huidige situatie, waarbij de samenleving wordt gefrustreerd door de loadshedding-maatregel die uitgevoerd wordt door de EBS.
Ook is het zo dat tientallen jaren geleden bij het aanleggen van het Brokopondo Stuwmeer er dorpen ontruimd moesten worden. Dit is bewoners van Brokopondo bij gebleven. Weer een soortgelijke remigratie zou tot opstand van de bewoners kunnen leiden. Maar Jessurun zegt hierbij met klem dat de bewoners goed geïnformeerd en begeleid moeten worden alvorens te straten met het project. Volgens de politicus is dit project wel haalbaar.
Het gebied in Brokopondo dat onder water zal komen te liggen, betreft een areaal ter grootte van een kanaal en geen stuwmeer. ‘Dus het gaat om een veel kleiner gebied.’ Hier zou eventueel een stuwdam opgezet kunnen worden voor extra energie. ‘Maar ja, dit project wordt politiek gebruikt en misbruikt.’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!