William Waidoe: “President moet adviseurs aan een kant schuiven”

William Waidoe (PL)
William Waidoe (PL)
Naar de jaarrede van de president zal vandaag een groot deel van de samenleving met enthousiasme uitkijken. Een deel verwacht een compleet nieuwe en hoopgevende jaarrede, terwijl een ander deel dezelfde oude verhalen verwacht, die al jaren worden verteld. William Waidoe, volksvertegenwoordiger, behoort tot de tweede groep. “Uit ervaring leer je mensen beter kennen. Met deze president zitten wij al 6+ jaren opgescheept. Blikken wij terug op de jaarrede van 30 september 2015, dan verwacht ik niets anders dan een mooi verhaal voor het parlement en het volk om ons hoop voor te schotelen. Wij verwachten alleen maar wenselijkheden. Meer dan dat niet”, stelt Waidoe.
Echter stellen critici vaak de vraag als het de president kwalijk genomen mag worden dat hij zijn volk, die lastige tijden meemaakt, hoop tracht voor te schotelen. Hoop dat in beginsel de samenleving ertoe beweegt om de moeilijke dagen gemotiveerd en naar betere dagen uitkijkend door te brengen. Volgens Waidoe is hoop geven op zich geen slechte zaak. “Hoop geven wordt wel een slechte zaak als de president weet dat hij hetgeen hij belooft, niet zal kunnen realiseren.” In zo een geval oordeelt Waidoe de aanwezigheid van kwade wil bij de president. Dit blijkt uit de evaluatie van 1 jaar Bouterse 2 dat duidelijk is voor wat de negatieve perspectieven betreft met de huidige regering. Waar de president volgens Waidoe het mes in zou moeten zetten, is het bedanken van zijn adviseurs en niet het reshuffelen van zijn ministers. Als zijn adviseurs worden bedankt, dan heeft hij wel hoop voor de jaarrede.
“De president is goed ervaren. Hij heeft levenservaring zat om te weten wat kan en wat niet kan. Als je iets voorschotelt aan jouw volk en weet dat jij ze die toekomst niet kunt bieden, dan ben je met kwade wil bezig. Aan de andere zijde vraag ik me af, heeft hij de durf om de mensen die om hem heen zijn, aan een kant te schuiven? Er zijn deskundigen zat. Mensen laten dingen nu niet aan de politiek en staan zelf op om dingen te doen. Die kans moet de president aangrijpen”, meent Waidoe. De huidige president heeft volgens Waidoe voldoende ondersteuning. Hij praat hier over de oppositie als andere onafhankelijke maatschappelijke groeperingen die naar zijn inzien voldoende voorstellen aandragen. “Echter worden de voorstellen wel aangehoord, maar er wordt niet geluisterd.” Waidoe haalt als voorbeeld aan de Vereniging van Economisten die op haar knieën gaat ‘om haar voorstellen aan te dragen’, die toch aan een kant worden gezet.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!