Wilgo Valies: “Wij dagen de minister uit om maatregelen te treffen tegen één leerkracht”

BvL-voorzitter Wilgo Valies aan het woord (foto: Kevin Ngadimin)
BvL-voorzitter Wilgo Valies aan het woord (foto: Kevin Ngadimin)
De Bond van Leraren en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname hebben op 28 september tijdens een persconferentie hun misnoegen geuit richting de minister van Onderwijs Wetenschap en Cultuur (Minowc). Dit, in reactie op de intimidaties die door Onderwijsminister Robert Peneux naar zowel leerkrachten als leerlingen zijn geuit. De bonden wensen dat de regering zo spoedig mogelijk de uitlatingen van de minister over sancties jegens leerkrachten corrigeert. Zo niet, zal men in overweging nemen om de Wereld Arbeidsorganisatie (ILO) over de situatie in het land te informeren.
“Wij dagen de minister uit om maatregelen te treffen tegen één leerkracht. Dan zal hij merken wie de leerkrachten zijn. Wij weten allemaal de veerkracht en power van de leerkrachten. Als de overheid deze minister niet tot orde roept, ben ik bang dat er in de komende periode geen enkele overeenkomst komt tussen overheid en de leerkrachten”, zei voorzitter Wilgo Valies.
De bijeenkomst van de vakbonden op 3 oktober gaat volgens Voorzitter Wilgo Valies ongestoord door. Daar wordt er besloten als de leerkrachten op 4 oktober wel of niet naar school gaan. De bond (ALS) wordt al vaak geconfronteerd met situaties waarbij leerkrachten voor onnodige, ongemotiveerde en meestal onbekende reden worden gemuteerd. Dit ziet de ALS als een van de wapen waar het ministerie keer op keer, rancuneus misbruik van maakt.
“Je vraagt je af wat er gebeurt op het ministerie. Wanneer de leraren in alle angst naar de autoriteiten (Bureau Basisonderwijs) gaan met hun gemotiveerde reden voor het niet gaan, krijgen zij als antwoord: ‘ik ben niet geïnteresseerd in uw bagage’. ‘U moet alleen aangeven als u naar het binnenland gaat of niet. Indien u niet gaat, zal het gecategoriseerd worden als dienstweigering’”, zegt Valies.
Aan de andere kant schetst Valies ook een voorval op een school in het binnenland. Betrokken leerkrachten kwamen in problemen. De leerlingen van de school zouden bepaalde leerkrachten hebben bedreigd van het in brand steken van hun huis. “De leraren proberen op een goede manier hun onderwijs te verzorgen. Als er problemen zijn, werden de leerlingen aangesproken. Dat mocht niet van de leerlingen, van de ouders, van de basha’s en van de kapitein. De leraren waren ten einde raad. De situatie is dusdanig geëscaleerd dat de leraren besloten om naar de stad te komen. Zij moesten vluchten voor hun leven. Zij hebben zich aangemeld bij het Bureau Basisonderwijs. Hun werd voorgehouden: ‘u weet dat u uw standplaats niet mag verlaten’. ‘U doet dat toch. U bent in overtreding’”, vertelt Valies. De leerkrachten zijn volgens Valies vervolgens in gebreke gesteld toen zij hulp van de ALS inriepen. ALS heeft er een punt van gemaakt en uiteindelijk heeft het ministerie voor een oplossing moeten zorgen. “Men gebruikt de mutatie als een middel om mensen te intimideren. Daar moet er en einde aan komen”, stelt Valies.
De start van het schooljaar zal volgens Valies afhangen van de reactie van de regering op deze persconferentie. De bedreigingen naar leraren moet volgens beide vakbonden worden gecorrigeerd. Hoe dat precies zal geschieden, laat Valies over aan de regering.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!