“Wij willen niet bijdragen in een bodemloze vat”

“Er zijn nog steeds een heleboel open vragen. Wij willen niet bijdragen in een bodemloze vat.” Dit concludeert Robby Berenstein, voorzitter van C-47, na een lezing van vorige week met als titel ‘Onze Huisartsenzorg op orde, aanzetten ter oplossing van de crisis in de gezondheidssector’. “Wij worden als zorgnemer in de sector geconfronteerd met de problemen in de zorg. Daarnaast worden wij ook als werknemers binnen de zorg geconfronteerd met de problemen. Wij proberen zo de discussie op gang te brengen, zodat wij het kunnen verheffen van bedrijfsniveau naar het nationaal niveau”, legt Berenstein uit.
De hoofdinleider was huisarts Rab William. Stakeholders waren eveneens aanwezig, maar dan met een tweeledig doel: zij wilden zich laten informeren en zij wilden ook deel zijn van de discussies. William heeft aangegeven dat er veel inefficiëntie is in de zorgsector. Uiteindelijk zijn het de werknemers in het land die ervoor moeten betalen. Volgens Berenstein voorziet de Wet Nationale Basiszorgverzekering niet in mogelijkheden voor financiering op lange termijn. Duurzaamheid met betrekking tot de financiering op lange termijn ontbreekt sinds het begin al. “De wet is niet op basis van tripartiete verhoudingen opgesteld. Er is een zware dominantie van de overheid. De wet had ook meer links moeten leggen met de Internationale Arbeidsorganisatie. Het ministerie van Arbeid had meer inbreng moeten hebben in de wet”, stelt Berenstein.
De wet kan volgens Berenstein pas werken als een aantal staatsbesluiten wordt geslagen. Hij noemt hierbij als voorbeeld het staatsbesluit op basis waarvan sancties worden opgelegd aan bedrijven die hun werknemers niet verzekeren. “Er is nu een financieringsprobleem. Eén van de zaken die in de wet is opgenomen, is dat er sancties komen tegen mensen die zich niet houden aan de wet. Een heleboel bedrijven verzekeren hun mensen niet, kennelijk mensen dichtbij de regering. Ook hierdoor komt het systeem in problemen. Dat voelen wij nu aan”, beweert de vakbondsvoorman. C-47 moet de lezing nog evalueren. De evaluatie zal op schrift met eisen aan de regering worden aangeboden. Intussen gaan gesprekken met stakeholders in de zorg door. Berenstein beseft dat het om een structureel probleem gaat, dat niet binnen een dag kan zijn opgelost.
Het was volgens Berenstein duidelijk dat op termijn het huidige zorgstelsel in een financieringsprobleem terecht zou komen. De vakorganisatie heeft met haar lezing getracht een aanzet te geven over hoe de overheid te werk zou moeten gaan. “Als Ravaksur hebben wij keer op keer aangegeven dat de sociale wetten geëvalueerd moeten worden met de sociale partners. De wetten moeten structureel gewijzigd worden”, aldus Berenstein.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!