Werknemersfederatie universiteit in beraad

De protestvergadering van hnisch en administratief personeel van de Adekus (foto: Ricky Bahadoersingh)
De protestvergadering van hnisch en administratief personeel van de Adekus (foto: Ricky Bahadoersingh)
De Werknemersfederatie Universiteit (WFU) heeft al sinds vorig jaar briefwisselingen gehad met het bestuur van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (BVU) over de werkomstandigheden en salarissen van haar leden. Het technisch en administratief personeel van de Adekus heeft gisteren op een protestledenvergadering besloten om maandag in beraad te gaan. Er zijn misnoegen rond de salarissen, de loonstructuur, onnodige inhouding van belastingen op kledinggelden en afspraken in verband met een nieuwe collectieve arbeidsvoorwaarderegeling onderhandelingen.
De WFU stelt niet met de vuile was van de Adekus naar buiten te willen komen, maar dat de spanning te hoog wordt. Zij was voor de alv begon, al geïnformeerd over de succesvolle onderhandelingen tussen het BVU en het wetenschappelijk personeel. De bond stelt dat het beginsel van ‘recht voor een recht voor allen’ moet gelden, omdat zowel het wetenschappelijk als het technisch en administratief personeel dezelfde werkgever hebben. “Wij zeggen niet dat wij hetzelfde als de wetenschappers moeten verdienen. Wij zeggen wel dat wij naar dezelfde winkel gaan. Wij hitsen niet op tegen wetenschappers, want wetenschappers ondersteunen ons ook in deze strijd”, zegt voorzitter Hugo Blanker.
‘Tang tiri ano dong’
Er is naast de hoofdpunten op de alv ook aandacht besteed aan vragen van individuele leden. “Hoe lang zullen wij nederig blijven?”, was de vraag van een lid. “Men kan pogingen hebben gedaan om ons in nederigheid te drukken”, meent Blanker. Hij keek naar de opkomst en stelde dat er geen nederigheid is. “Tang tiri ano dong. Nu vinden wij dat ze (BVU, red.) te ver zijn gegaan. Nu moeten wij onze tanden laten zien. Wij zullen laten zien dat wij met respect blijven behandelen. Wij zullen respect opeisen”, stelt Blanker.
De alv besloot om niet meer te wachten op langdurige briefwisselingen. Alle aanwezige leden liepen naar het gebouw van het hoofdbestuur. Volgens Blanker was het bestuur geïnformeerd over een bezoek om 11.00 uur. Die was niet op kantoor. Er was noch een vertegenwoordiger, noch een boodschap achtergelaten. Uiteindelijk werd het besluit genomen om maandag in actie te gaan. De Tappers gaan op maandag eerst richting het ministerie van Onderwijs. Indien daar geen heil gevonden wordt, is de volgende stop het regeringsgebouw, waarna men als ultieme stop de president vaststelt.
De WFU had al middels een schrijven aan het bestuur verduidelijkt dat zij niet meer in staat is om de onrust onder de werknemers onder controle te houden. De federatie heeft in het afgelopen jaar ook enkele keren in actie moeten gaan om recht gedaan te krijgen.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!