Maandag 25 maart 2019

Amar Ramadhin

Amar Ramadhin

‘De negentiende Nationale Zout Bewustzijnsweek vindt plaats van 12 – 18 maart 2018 en deze keer zullen we ons richten op gezinnen! Veel mensen zijn zich ervan bewust dat te veel zout eten slecht is voor hun gezondheid, maar denken dat het alleen maar een reden tot bezorgdheid is in onze latere jaren. Dit is niet waar, aangezien het eten van te veel zout tijdens de kindertijd de bloeddruk verhoogt, die vervolgens de volwassenheid en het latere leven volgt, waardoor het risico op beroertes en hartinfarcten toeneemt. Dat is waarom het zo belangrijk is om de zoutinname in alle leeftijden te verminderen.’ Dit stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een verklaring. De WHO wil in deze week mensen herinneren aan de schadelijke effecten van het eten van te veel zout en benadrukken hoe het zout in het dagelijkse voedsel echt kan kloppen. WHO-lidstaten hebben als streefcijfer een 30% vermindering van de bevolking zoutinname tegen 2025.

Positieve kanten zoutgebruik
Huisarts Amar Ramadhin wilde echter eerst naar de positieve kant kijken van zout. Volgens Ramadhin is het verkeerd te denken dat zout helemaal niet goed zou zijn voor de gezondheid. “Zout is de belangrijkste bron van natrium in onze voeding. Natrium is belangrijk voor het regelen van de vochtbalans in het lichaam, het regelen van de bloeddruk en voor een goede werking van spier- en zenuwcellen.” De huisarts, werkzaam bij Huisartsenkliniek CuraMed, bevestigt het feit dat de zoutinname vanaf jongs af aan beperkt moet worden tot hetgeen wat nodig is. Baby’s en kinderen zijn nog niet in staat om hoge concentraties van zout te verwerken, omdat hun nieren niet te veel zout aan kunnen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen met een hoge zoutinname op jonge leeftijd, op latere leeftijd vaak nierproblemen en hoge bloeddruk ontwikkelen. Het advies is daarom dat aan de voeding van kinderen geen extra zout moet worden toegevoegd en is het goed om baby’s en kinderen niet te laten wennen aan zoutige smaken.

Een mens mag niet meer dan 5 gram zout per dag
Omdat zout de potentie bezit om water te binden, kan het zorgen voor een aantal consequenties in uw lichaam. De allerbelangrijkste gevaren van een hoge zoutinname zijn onder andere hoge bloeddruk, nierziekten, hart- en vaatziekten en een beroerte. “Het algemeen advies is dat een mens liever niet meer dan 5 gram zout (iets minder dan een theelepel) per dag moet gebruiken. In 5 gram zout zit er 2 gram natrium en dat is meer dan wat het menselijk lichaam nodig heeft”, zegt Ramadhin. In normale omstandigheden gebruikt het lichaam maar 1 gram zout ofwel 400 mg natrium. De rest wordt via de nieren uitgescheiden. Het is ook al in tal van studies aangetoond dat het verminderen van zoutinname de bloeddruk redelijk goed tot drastisch kan verlagen, met natuurlijk ook gezondheidswinst als voordeel. Het is zeer moeilijk om aan te geven hoe je als persoon weet als je teveel zout gebruikt. “We constateren langzaamaan een trend, waarbij mensen steeds meer ‘processed foods’ consumeren. In dit soort maaltijden is het moeilijk te achterhalen hoeveel zout er daadwerkelijk in deze producten zit. Het advies zou in dit kader zijn om voedseletiketten goed door te nemen en zeer kritisch te zijn bij de aanschaf en consumptie van voeding.”

Er is redelijk wat statistiek beschikbaar wanneer het gaat om de risico’s van hoge zoutinname. “We constateren een trend dat Surinamers steeds op jongere leeftijd te kampen hebben met hypertensie, hart- en vaatziekten, maar ook beroerten (CVA). Bij navraag blijkt helaas bijna altijd dat een ongezond voedingspatroon bij deze personen voorkomt (vetrijk, zoutrijk en suikerrijke maaltijden).” De combinatie met een laag bewegingsniveau en het zeldzaam gebruik van fruit en voedingsrijke groenten maakt het alleen maar moeilijker voor het lichaam om op een gezond niveau te functioneren. Ook is uit cijfers bekend dat kinderen op jonge leeftijd al verslaafd zijn aan ‘fastfood, welke zeer hoge zoutconcentraties bevat en zeer ongezond is. Een mens is verantwoordelijk voor zijn eigen gezondheid. “Het overall advies is om de WHO-aanbeveling van niet meer dan 5 gram zout op te volgen. Indien u het gevoel heeft dat u meer zout dan nodig is gebruikt, mag u altijd uw huisarts vragen om advies”, aldus Ramadhin.

NK