Woensdag 13 maart 2019

Twee overbeladen trucks aan de Noordpolderdam (bron: Jason Bakker)

Twee overbeladen trucks aan de Noordpolderdam (bron: Jason Bakker)

Er is een luide roep naar controle op zwaar transport die opgevoerd moet worden. Houttransporteurs blijken wederom een rage van te hebben gemaakt om met overbeladen transportwagens de wegen aan te doen. Op de foto zijn twee transportwagens te zien aan de Noordpolderdam (achter Leidingen). De voertuigen vertrokken uit Coppenamepunt. Die reden over de Oost-Westverbinding, Vijfde Rijweg, Noordpolderdam en Leiding 8 (tegenover Kameelbrug). De voertuigen zijn ook in de avonduren te zien. Jason Bakker, rr-lid in het district Saramacca (Wayambo), stelt dat hij deze voertuigen al ruim twee weken deze route ziet oprijden. “Als 1 aanleiding geeft, zullen straks meer komen. Zo gaan onze wegen naar de moer. Enkele mensen worden er rijk van. De staat lijdt schade. De buurtbewoners die elke dag gebruik maken van de weg hebben er ook last van. Ik zie de dc en de minister niet optreden. De politie is ook vleugellam geslagen”, stelt Bakker.

In mei 2017 publiceerde Dagblad Suriname met beeldmateriaal mogelijke houtsmokkelpraktijken vanuit Para, in containers. Minister Roline Samsoedin van Ruimtelijke Ordening, Grond en Bosbeheer, met dit geval geconfronteerd, gaf toen aan dat containers veiliger zijn voor het transport van rondhout. De transporteurs werden dan ook beperkt in de hoeveelheid die zij laden. Vaak genoeg worden de trekkers onfatsoenlijk geladen. In het verkeer is soms zelfs te zien hoe bepaalde verkeersdeelnemers ongeacht verkeersopstoppingen, afstandelijk rijden van de trucks met houtblokken. “Hierdoor gaan wegen kapot. Tevens is het levensgevaarlijk over de weg”, zei de bewindsvrouw aan DBS. De minister beloofde controle, die kwam ook.

De ministeries van Justitie en Politie en Openbare Werken, Transport en Communicatie voerden in het derde kwartaal van 2017 samen met buitengewoon agenten van politie (bavp’ers) van de Wegenautoriteit zware controles op zwaar transport op. Vijfentwintig medewerkers van de Wegenautoriteit werden beëdigd door de procureur-generaal van Suriname tot buitengewoon agenten van politie. Deze bavp’ers moesten de politie bijstaan voor het uitvoeren van controlewerkzaamheden. Zij waren specifiek belast zijn met de controle van het gewicht van de transportwagens met houtblokken middels weegmatten en het verbaliseren van overtreders.

Ondanks deze eerdere inspanningen, blijkt de situatie weer tot de oude te zijn verworden. Ook over de Wijdenboschbrug zijn dagelijks dit soort van (overbeladen) voertuigen te zien. De krant heeft vaker opgetekend dat zelfs de Motor Surveillance Dienst van het Korps Politie Suriname de voertuigen als ongezien beschouwt.

Kavish Ganesh