“We moeten vechten voor ons bos”

2Trots op ons bos 2Op zaterdag vond de launch plaats van de uitzending van 6 educatieve films om de gemeenschap in het algemeen en jongeren in het bijzonder meer bewust te maken over ons milieu. In opdracht van het Nimos/REDD+ programma heeft het Kindereducatiecentrum van de Nationale Stichting Kinderboekenfestival Suriname (KBF) een educatief televisieprogramma over het milieu ontwikkeld, genaamd “Trots op ons bos”, met als thema “Het bos, het milieu, ons voortbestaan, onze toekomst”. De launch vond plaats in een zaal van TBL Cinema’s.
Cedric Nelom, directeur van Nimos, benadrukte dat het aangaan van partnerschappen een doelstelling is van Nimos en dat de samenwerking met het Kinderboekenfestival erg goed is. “Dit smaakt naar meer”, liet de directeur weten. Nelom verduidelijkte dit door te stellen dat dit soort projecten een stem vormen voor het beschermen van ons milieu. Nelom gaf aan dat de kinderen, weliswaar onder begeleiding hebben gewerkt aan de zes educatieve films en dat we het ook moeten bevorderen dat kinderen andere kinderen bewust maken over het belang van ons bos.
Sigmund Proeve, voorzitter van het Kinderboekenfestival, zei erg trots te zijn op de deelnemers, omdat dit soort voorbeelden aangeven dat er nog hoop is in Suriname. “Vaak denk je dat je moet verhuizen uit het land, maar op een dag als vandaag weet ik zeker dat je nergens naar toe gaat en dat je een mooie toekomst kan opbouwen, zoals jullie dat hebben gedaan met deze film”, haalde Proeve aan. De KBF-voorzitter zei dat het niet zozeer om de film, maar om de gedachte achter de film gaat. “Respect opbouwen voor elkaar, respect voor je omgeving, respect voor je land zijn belangrijke aspecten die ook in ons volkslied tot uiting komen. We zeggen dat we zullen vechten voor ons land, dan moeten we ook vechten voor ons bos.” Proeve vindt dat dit soort films vertaald moeten worden en ook getoond moeten worden in vliegtuigen, zodat mensen kunnen zien dat er ook andere ontwikkelingen zijn in het land dan alleen maar ‘duikboot en helikopter’.
Een van de ouders, mevrouw Jhingorie, gaf aan dat dit project voor een grotere bewustwording bij haar zoon heeft gezorgd, die ook de opgedane kennis en vaardigheden inzet in de praktijk. Zij merkt een positieve groei bij haar zoon. Het actief bezig zijn met het milieu, door minder plastic thuis te gebruiken, is een van de veranderingen die ze heeft kunnen ervaren in het eigen huishouden. “Dit zorgt voor een goed gevoel”, zei deze ouder, die ook aangaf dat ons gemak geen ongemak voor de natuur moet opleveren. De jonge deelneemster Anaya Cairo vertelde dat haar het meest is bijgebleven dat Suriname 8 mangrovesoorten kent.
Deze maand zal het programma, waarin de kinderen praten over de natuur, via diverse televisiezenders worden uitgezonden, laat Agnes Ritfeld, secretaris van het KBF, weten.
De bedoeling van dit programma is jongeren liefde voor het milieu bij te brengen in het algemeen en in het bijzonder liefde voor ons land. Het programma is uitgevoerd met een groep kinderen in de hoofdrol, waarbij onder begeleiding van deskundigen 6 educatieve films zijn geproduceerd. De opnames zijn gemaakt in 5 natuurgebieden, te weten in de Cultuurtuin, in het Mangrovebos te Coronie, in de Botanische tuin, in het Peperpot Natuurpark te Commewijne, in het Savannebos te Zanderij I en in het Vlinderpark te Lelydorp.
RB

error: Kopiëren mag niet!