Watertarieven stijgen met 266%

De Surinaamse Waterleiding Maatschappij heeft richting de regering tariefvoorstellen gedaan. Sinds 2004 zijn de tarieven van de SWM niet aangepast. De afgelopen tijd heeft SWM subsidie ontvangen. Die worden afgeschaft. Per 15 september 2015 worden de tarieven naar een kostendekkend niveau getild. Het huidige SWM-watertarief is gemiddeld SRD1,80 per duizend liter. De kostprijs van water is SRD 2,90 per duizend liter water. Dit komt neer op een tekort van SRD1,10 op de kosten van water, dat door het tarief wordt gedekt. Het nieuwe tarief wordt vanaf 15 september gesteld op SRD 4,80 per duizend liter water.
De normale huishoudens betalen momenteel de laagste tarieven. Dit, om de huishoudens tegemoet te komen. De commerciële aansluitingen betalen aanmerkelijk meer. Bij de nieuwe tarieven zal deze hiërarchie niet veranderen. De normale huishoudens betalen nu nog SRD 8,60 (vastrecht) + SRD1 (meterhuur), dat neerkomt op SRD 9,60 aan het vast bedrag dat men per maand moet betalen. Het minimum dat men per maand zou kunnen betalen, was dus SRD 9,60. De nieuwe regeling komt voor de huishoudens op SRD 38,40. Huishoudens met een zwembad betalen nu vanaf SRD 6 per duizend liter (minimaal SRD 48). Commerciële aansluitingen beginnen bij SRD 7 (minimaal SRD 70). Openbare aansluitingen betalen SRD 5 per duizend liter (minimaal SRD 50).
Deze nieuwe tarieven zullen de SWM in staat moeten stellen om kostendekkend te opereren. Investeringsbedragen zijn ook in de tarieven meegenomen, vandaar dat het tarief hoger is dan de kostprijs van water. De overheid zal dus geen investeringsmiddelen aan SWM geven. Edmund Blupand, chef van de PR-afdeling van SWM, geeft aan dat er een investeringsplan klaar ligt. ‘We moeten ook de watervoorziening van de districten overnemen’, zegt Blufpand. SWM heeft vooralsnog Paramaribo, de districten Wanica, een deel van Para, Nickerie en Marowijne onder haar beheer. De rest van de districten valt vooralsnog onder de zorg van de Dienst Watervoorziening. Het binnenland zal onder DWV blijven, omdat er daar een ander manier van watervoorziening zal worden toegepast. Volgens Blufpand is er bij dit tarievenstelsel nog steeds sprake van een kruissubsidie. ‘De commerciële aansluitingen betalen nu nog steeds meer per duizend liter dan de gewone huishoudens. Er is dus wel rekening gehouden met de mensen. Voor subsidie van de minder bestendige schouders, verwijst Blufpand naar de beleidsmakers.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!