Vrijdag 19 april 2019

Celsius Waterberg tijdens de oprichtingspersconferentie van zijn partij SDU (foto: Regilio Derby)

Celsius Waterberg tijdens de oprichtingspersconferentie van zijn partij SDU (foto: Regilio Derby)

“We gaan opkomen voor sociaal zwakkeren”

Celsius Waterberg lanceerde vrijdagavond een nieuwe politieke partij. De Sociaal Democratische Unie (SDU) zal zich richten op de kansarmen en de minderbedeelden. Voor deze sociaal zwakkeren, in de Surinaamse volksmond getypeerd als ‘de mofinawans’ wil Waterberg met zijn voorlopig tienkoppig bestuur het alternatief zijn in de aankomende verkiezingen. Hoewel de andere partijen reeds zijn begonnen met hun verkiezingsvoorbereidingen ziet de SDU-oprichter reële kansen om zetels te behalen bij de verkiezingen. “Want iedereen begint op 25 mei met nul zetels” zei Waterberg. Hij zei dat het aan het volk ligt hoeveel zetels zijn partij krijgt. “Begrijpen ze ons boodschap goed, krijgen we meer zetels.” De voormalige BEP-topper en V7-participant, die later de huidige regering heeft ondersteund, zegt dat het duidelijk moet zijn voor de gemeenschap dat hij geen afsplitsing is van geen enkele andere partij.

Geen Dubai, wel Koeweit
Waterberg had het niet over Dubai, maar wel over Koeweit. “In Koeweit is iedereen miljonair en zij hebben alleen maar olie, terwijl wij behalve olie, ook goud, hout en andere rijkdommen hebben. In Koeweit werken mensen niet, ze chillen. Buitenlanders doen daar de huishouding voor ze.” De SDU-voorman vindt dat iedereen van de winsten moet profiteren, dit is dan ook onderdeel van de visie van de nieuwbakken partij. De partij streeft een betere verdeling van de inkomsten uit de hulpbronnen van Suriname na. “Met de SDU willen wij de balans terug brengen” stelde hij. “Want de armen worden armer, en de rijken rijker. Ik verzoek u om ons niet te vergelijken met andere partijen”.

Beter zorgsysteem
Gratis onderwijs was ook een van de speerpunten die werd aangehaald in het bondsgebouw van de EBS aan de Drambrandersgracht tegenover een redelijk publiek. De voorzitter die in het dagelijks leven naast politicus ook arts is, verzekerde zich ook in te zetten voor een beter zorgsysteem. “Want wat we nu hebben is niet genoeg,” stelde Waterberg. Hij pleit nog steeds voor een Algemene Ziektekosten Verzekering (AZV) voor een ieder. Ook het feit dat pasafgestudeerden op de arbeidsmarkt nauwelijks aan hun trekken komen, is voor Waterberg een zaak dat veranderd moet worden.

De namen van de overige bestuursleden naast Waterberg zijn Chenifa Moidin, Natalia Waterberg-Roemer, Imro Weert (vakbondsman), Renato Ceder, Naresh Randhani, Dennis Waterberg, Cheryl Ceder, Sonja Galimo en Ingrid Banda.

RB