Donderdag 21 maart 2019

1 Wat leren we van brand uit 1962Bij de brand die iedereen verraste in de nacht van 31 december 2018 op 1 januari 2019, zeiden velen dat het niet de eerste keer was dat er op dit adres brand uitbrak. Maar hoe zat het alweer bij de eerste brand? En wat hebben wij hieruit geleerd? Op dinsdag 18 december 1962 woedde er op hetzelfde adres inderdaad ook al een brand. Zeven personen, onder wie 4 vrouwen en 3 kinderen, lieten daarbij het leven. De krant genaamd ‘Nieuw Suriname’ kopte met “Beroep op offervaardigheid” en de subtitel “Het Surinaamse volk moet zich van zijn beste zijde laten zien”. Wie het artikel aandachtig leest, merkt op dat de sociale verbondenheid onder de burgers groot was. Er was overigens een dag ervoor nog een brand aan de Dr. Nassylaan geweest en in de krant was het volgende opgenomen: “Beide branden hebben de gehele Surinaamse gemeenschap tot ver over de watervallen diep geschokt”.

Grote schok
Dat 7 personen het leven hebben gelaten, moet inderdaad een schok zijn geweest, maar liefst 13.700 gulden werd opgehaald door de serviceclubs: Rotary Club, de Round Table, de Lions Club en JCC. In een tijd dat er nog geen internet en whatsapp was, en de mensen het nog moesten doen met zwart-wit televisie (als ze al televisie hadden), werd de actie via de radio gehouden en deze 13.700 gulden werd binnen 3 uren opgehaald, uit alle lagen van de bevolking. Deze ramp uit 1962 illustreert, hoe macaber ook, de eenheid onder de gemeenschap. Ondanks het ontbreken van vele tv-zenders en social media werd het bedrag opgehaald, binnen 3 uren. Wat zouden we omgerekend naar deze tijd kunnen ophalen voor bijvoorbeeld de mensen van Kalebaskreek?

Het feit dat de vader, de heer Lieuw A Joeng, in een klap zoveel gezinsleden verloor, naast zijn zuster en de zuster van zijn echtgenote ook zijn 3 kinderen, heeft de samenleving toen diep geschokt.

De oorzaak
In één krant wordt gerept over onvoorzichtigheid van de echtgenote, terwijl een andere krant praat over getuigen die hebben verklaard dat een bezoeker van de zaak vuurwerk in de winkel zou hebben gegooid en dat dit in contact kwam met ander uitgestald vuurwerk. Door de rookontwikkeling konden de slachtoffers de uitgang niet meer vinden.

Wat hebben we geleerd?
De krant ‘Nieuw Suriname’ vermeldt zelf: “Deze brand heeft ons geleerd hoe gevaarlijk het is om met vuur te spelen. Grote rampen hangen veelal van kleine oorzaken af.”

RB

Meer Binnenlands Nieuws