Zaterdag 20 april 2019

1 LOCOMOTORIUS 1

1 LOCOMOTORIUS 2Wij van Locomotorius, hebben het vaker over anti-aging gehad. Maar waar gaat de wetenschap van anti-aging over? Binnen het medisch vakgebied houden gerontologen zich hiermee bezig. Dit woord stamt af van het Griekse woord ‘geron’, dat staat voor “oude man”. Gerontologen onderzoeken waarom onze lichamen verouderen. M.a.w. wat de reden is dat we ouder worden en wat de reden is van onze sterfelijkheid. Onze levensverwachting neemt als maar toe. Inmiddels neemt de gemiddelde levensverwachting met 2 jaar toe om de 10 jaar. Dus iemand die in 2020 geboren wordt, leeft gemiddeld gezien 2 jaar langer dan iemand die in 2010 geboren is.Een bekende wetenschapper, schreef reeds in de 17e eeuw het volgende: “We zouden vrij kunnen zijn van oneindig veel ziekten van zowel lichaam als geest, en mogelijk zelfs van de gebreken van de ouderdom, wanneer we maar over voldoende kennis zouden beschikken betreffende hun oorzaken.”

In het verleden zijn een heleboel gekke dingen geprobeerd en geroepen om ouderdom tegen te gaan. Zo vond een Russische bioloog dat je elke dag karnemelk moest drinken. Een andere Franse neuroloog verkondigde zelf dat je door het implanteren van apentestikels bij oudere mannen, de veroudering kon vertragen. We leven in ieder geval in een tijd van een enorme versnelling als het gaat om wetenschap en technologie om veroudering tegen te gaan en zelfs terug te draaien.
We kunnen u de volgende vraag stellen. Wat is anti-aging u waard? Volgens de huidige inzichten 30 levensjaren. Eet u heel slecht, dan zou u in de vijftig reeds al ernstig kunnen gaan kwakkelen als gevolg van ziektes die verband houden met overgewicht. Eet u heel slim en doet u aanvullende dingen (b.v. oefeningen) om uw lichaam fit te houden; dan is 88 tot 94 jaar een gemiddelde levensduur. Zo veel scheelt het.
Natuurlijk kan men pech hebben, maar de keuzes die u maakt in uw voeding, bewegingspatroon en dagelijkse routines, doen er wel degelijk toe.
Anti-agingwetenschappers boekten al succes met dieren. Ze pasten voedings- en bewegingspatronen aan en deze dieren bleken soms dubbel zo lang te leven. Muizen van 2 jaar die normaal 3 jaar oud werden, kunnen zodanig gevoed worden, dat ze 5 a 6 jaar oud worden. We zullen dit artikel beëindigen met het geven van enkele anti-aging richtlijnen. Volgens de huidige inzichten:
-eiwitrijke voeding nuttigen
-eten beter verspreiden over de dag.
-niet eten totdat je helemaal vol zit.
-een laag vetpercentage rondom de organen
-dagelijkse anti-oxidanten zoals groene thee, vitamine C etc innemen.
-voldoende dagelijkse beweging (fitnessen, wandelen, hardlopen etc.)
-vervuiling van luchtwegen en lichaam vermijden
-letten op hormoonhuishouding en testosteron
-diep slapen en goed uitslapen
-een levensdoel hebben.

LOCOMOTORIUS, sportmedisch trainingscentrum
Wekelijkse rubriek m.b.t. vitaal ouder worden
Adres: Mr. H.J. Heylidystraat nr. 4 te Zorg en Hoop
Tel.: 8502091 / 400452
Website: www.fysiotherapiefitnesssuriname.com
E-mail: fitprogram4you@yahoo.com
John Kiesel en Ricardo Bhola