Vrijdag 14 december 2018

1 Artikel Locomotorius editie DBS van 23 september 2017 lnij

1 Artikel Locomotorius editie DBS van 23 september 2017 3De meesten van ons, weten inmiddels wel dat teveel stress, ongezond eten, diabetes mellitus, slechte genen, overgewicht en infectieziekten, de gezondheid van ons hart kunnen schaden. Er is echter een grotere risicofactor. De grootste eigenlijk; bij velen onbekend. Eentje die in staat is onze rikketik uit te schakelen? We hebben het over zeg maar ‘dik bloed’. Maar waarom heeft dik bloed ook effect op onze cardiovasculaire gezondheid? Sommige mensen kunnen inderdaad dik bloed hebben. U kunt het vergelijken met de olie die wordt gebruikt voor de motor van uw auto. Als de olie te dik is, kan het niet goed rond gaan in de motor, en kunnen andere onderdelen hun werk ook niet naar behoren doen. Zoiets kan ook gebeuren in het menselijk lichaam. Uw bloed kan dikker worden. Daardoor neemt de bloedcirculatie af. En hoe slechter de circulatie is, hoe minder zuurstof en voedingsstoffen er naar de lichaamscellen gaan. Inclusief de hersenen. Daardoor zal het hart harder moeten werken. Dik bloed is dus een probleem als het gaat om de gezondheid van ons cardiovasculair systeem. Daarmee bedoelen we ons hart, bloed en bloedvaten. Uit studies is nu bekend dat mensen met dikker bloed, een hoger risico hebben op het krijgen van hartproblemen. Denk hierbij aan hoge bloeddruk, stroke, hartinfarct en plakvorming in de slagaders.

We kunnen ons afvragen, waarom mensen dik bloed krijgen. Er is een aantal redenen, maar één van de meest voorkomende is dehydratie. Wanneer mensen in feite uitdrogen omdat ze niet genoeg water drinken. Water is namelijk een bestanddeel van ons bloed, en niet genoeg drinken, zal ons bloed dikker maken. In 2005 schreef the European Journal of Clinical Investigation over een onderzoek dat was gedaan onder een groep mannen. Het bleek dat de mannen met de meeste stroperigheid (taaiheid) van het bloed, 3 keer zoveel risico liepen op het krijgen van een hartinfarct of stroke, dan de mannen met de laagste stroperigheid (viscositeit). Behalve te weinig water drinken, zijn er nog meer redenen waarom mensen hun bloed te dik wordt. Bijvoorbeeld roken. Roken is sowieso een boosdoener.

Men is tot de conclusie gekomen dat dik bloed een belangrijkere voorspeller is dan cholesterol, als het gaat om de inschatting of iemand wel of geen risico loopt op het krijgen van een stroke of hartinfarct.
Dikker bloed ontstaat ook door een te grote hoeveelheid rode bloedcellen in het bloed. Ook dat kan het gevolg zijn van niet genoeg water drinken. Of teveel nicotine inhaleren. In sommige gevallen, zijn bepaalde ziekten hier ook de oorzaak van. De hoeveelheid rode bloedcellen, kunt u verminderen door meer water gedurende de dag te drinken en te stoppen met roken. En last but not least: bloed doneren. Bloed afstaan zorgt ervoor dat een te grote hoeveelheid rode bloedcellen vermindert en de stroperigheid van uw bloed afneemt. Bovendien heeft bloeddonatie ook invloed op het vermogen van de rode bloedcellen om van vorm te veranderen. Iets dat heel belangrijk is. Het bloed moet immers door allerlei bloedvaten stromen, dus moeten de rode bloedcellen in staat zijn van vorm te veranderen. Als de rode bloedcellen minder flexibel zijn om van vorm te veranderen, kan het dik bloed tot gevolg hebben. Een studie van de American Journal of Epidemiology in 1998 toonde aan dat mensen die regelmatig bloed doneren, 88% minder risico lopen op het krijgen van een hartinfarct dan zij die geen bloed doneren. De Nationale Bloedbank van het Surinaams Rode Kruis, die momenteel een tekort heeft aan bloeddonoren, kan uw hulp goed gebruiken. Het aantal moet van 6000 naar 7000 bloeddonoren.

Als u een fervent koffiedrinker bent. Zorg dat u daarnaast ook nog genoeg water drinkt. Want cafeïne kan ervoor zorgen dat de vochtbalans in uw lichaam de verkeerde kant uitslaat. Drink op weg naar uw verre bestemming ook genoeg water in het vliegtuig. Hoog in de lucht in het vliegtuig wordt uw bloed dikker. Dames die de anticonceptiepil gebruiken, moeten ook zorgen voor voldoende vochtinname. Onze bloedcirculatie verbetert bij hogere temperaturen. Daarom is training (sporten) zo belangrijk. Over het algemeen heeft dik bloed te maken met leefstijl. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: drink voldoende water en stop met roken. Gebruik daarnaast natuurlijke bloedverdunners zoals knoflook, Cayenne peper en Omega-3 visolie capsules. Wilt een idee hebben hoe dik bloed zich gedraagt? Probeer eens wat Melasse door een rietje te laten stromen. We denken niet dat u op zo een situatie zit te wachten.

LOCOMOTORIUS, sportmedisch trainingscentrum
Wekelijkse rubriek m.b.t. vitaal ouder worden
Adres: Mr. H.J. Heylidystraat nr. 4 te Zorg en Hoop
Tel.: 8502091 / 400452
Website: www.fysiotherapiefitnesssuriname.com
E-mail: fitprogram4you@yahoo.com
John Kiesel en Ricardo Bhola