Donderdag 24 januari 2019

1Artikel Locomotorius voor editie DBS van 3 maart 2018. Wat doet bloed doneren met je

1Artikel Locomotorius voor editie DBS van 3 maart 2018. Wat doet bloed doneren met je1Vorig jaar organiseerde de Nationale Bloedbank van het Surinaams Rode Kruis rond deze tijd, een bloedmarathon onder de slogan “!Wiki…! Kon Gi Brudu…”. De bloedbank probeerde met deze grote oproep, de bestaande donoren en mensen die donor wilden worden, ertoe te bewegen om massaal bloed te komen doneren. De vraag naar bloed is altijd groot, want bloed wordt gebruikt voor acute gevallen, verkeersslachtoffers, nierdialysepatiënten, zware bevallingen, operaties en andere gevallen, waarbij er bloed nodig kan zijn. Velen staan er niet bij stil, maar je helpt niet alleen anderen, maar ook jezelf.

De vraag die opkomt is: waarom zou ik bloeddonor moeten worden?
In dit artikel, zullen we kort de voordelen, de revue laten passeren. De voordelen zijn:
1.Langer leven
2. Periodieke test
3. Andere mensen helpen

1 Het is gezond
Het bewijs is wetenschappelijk nog niet helemaal geleverd, maar bloed afgeven wordt gelinkt aan een langer leven. IJzer zou een kritieke factor in het vermogen van lichaamscellen zijn om vrije radicale te produceren. Minder ijzer in het lichaam, zou juist goed zijn voor een mens. Dat zou ook de belangrijkste reden zijn dat vrouwen langer leven dan mannen. Vrouwen verliezen door hun cyclus, één keer per maand bloed. Iets dat wellicht gezond zou kunnen zijn. Het verminderen van ijzer in uw bloed zorgt ervoor dat uw insulinegevoeligheid verbetert, maar het schijnt ook sterfte door kanker terug te dringen. Een tweede argument is dat er een grote samenhang is tussen hoge ijzervoorraden en een toename van hartaanvallen bij gezonde mannen. Tot slot is er een samenhang tussen bloed geven en de afname van cardiovasculaire ziekten.

2 Regelmatige check-up
Een ander voordeel van bloed doneren is dat u vooraf een kleine keuring krijgt. Uw bloeddruk en het ijzergehalte in uw bloed wordt gemeten. Omdat u periodiek wordt opgeroepen om bloed af te staan, kunt u op deze manier gemakkelijk bijhouden hoe uw bloeddruk zich ontwikkelt door de tijd.

3 Andere mensen helpen
Het derde voordeel van bloeddonatie is dat u mee helpt om andere mensenlevens redden.

Nog 2 tips als u bloed wil geven: zorg dat u genoeg water drinkt en dat u goed eet van te voren.
Bent u al bloeddonor? Nog niet? Als u dat wel wil; ‘ga ervoor zullen we zeggen’. Afhankelijk van de leeftijdscategorie en andere factoren, zult u wel of niet goed gekeurd worden. Als bloeddonor geeft u sowieso een cadeau aan de Surinaamse samenleving.

LOCOMOTORIUS, sportmedisch trainingscentrum
Wekelijkse rubriek m.b.t. vitaal ouder worden
Adres: Mr. H.J. Heylidystraat nr. 4 te Zorg en Hoop
Tel.: 8502091 / 400452
Website: www.fysiotherapiefitnesssuriname.com
E-mail: fitprogram4you@yahoo.com
John Kiesel en Ricardo Bhola